Laudato Si'

De zorg voor ons gemeenschappelijk huis

Christelijke activiteiten en vieringen rondom de Schepping

Hoewel er volledige vieringen zijn gewijd aan het welslagen van onder andere de Klimaattop in Parijs in december 2015 en er ook speciale vieringen zijn geweest rondom de Oecumenische dag van de Schepping (ieder jaar op 1 september), is het voor ons lastig om u als geïnteresseerde kant-en-klare pakketten aan te leveren voor het beleven van een zowel groene als ook christelijke spiritualiteit. Wij hebben opgemerkt dat er in het buitenland diverse initiatieven zijn ontplooid om de zorg voor het gemeenschappelijke huis te beleven in en rondom de kerk. Graag bevelen wij u de volgende creatieve ideeën aan, om ook zelf binnen uw parochie of gemeente aan de slag te gaan:

Kerken en gemeenschappen laten zich overal ter wereld door Laudato Si' inspireren om activiteiten op te zetten. Hieronder staan enkele voorbeelden:

  • Themamaand duurzaamheid: De parochie Sint Jan de Doper in Boskoop is Groene Kerk en heeft vorig jaar oktober een themamaand duurzaamheid georganiseerd. Iedere parochiaan ontving een 'groen boekje' met tips om als christen anders met de schepping om te gaan. Ook werden er duurzaamheidscursussen en lezingen over dit thema gehouden. Zie: http://www.sintjandd.nl/?p=page&id=163
  • ABC van kerkelijke duurzaamheid: De Franciscusparochie in München (Duitsland) heeft een zeer uitgebreide beschrijving gemaakt van alle acties die ze ondernemen in het kader van duurzaamheid. En dat zijn er heel wat. Hun 'ABC' telt elf pagina's. De parochie laat weten hun ervaringen en tips graag met anderen te delen.
  • Duurzaam Vasten: in Duitsland hebben gelovigen allerlei creatieve manieren bedacht om te vasten voor duurzaamheid. Op de Duitse site domradio.de worden allerlei suggesties gegeven om specifiek voor het milieu te vasten: van het organiseren van feesten waarop mensen spullen delen tot CO2-vasten.Voor sommigen misschien een van de moeilijkste vormen van vasten: de auto 40 dagen laten staan. Zie: Autofasten.de.
  • Dot Hathway, geassocieerd lid van de Zusters van St. Joseph Carondelet (V.S.), roept in haar artikel Food, Tradition, Nutrition and Prayer: Looking at Food Today allen, vooral vrouwen, op om het heft in eigen keuken in hand te nemen en over te stappen op gezond, eerlijk geproduceerd voedsel.

Gebedsdienst COP21

In de aanloop naar de Klimaattop in Parijs, hebben de Fraters van Tilburg een gebedsdienst voorbereid om te bidden voor een sterk klimaatakkoord.

PDF BestandGebedsdienst COP21.pdf

Description

© 2016 - 2019 - Laudato Si' | Website: voorloper.com | Foto's

Deze website maakt gebruik van cookies. Door deze melding weg te klikken of gebruik te blijven maken van de website geef je toestemming voor het gebruik van cookies.

akkoord