Laudato Si’ film The Letter

Documentaire The Letter: Een film met paus Franciscus over de gevolgen van de klimaatcrisis.  In de film reizen een paar selecteerde mensen uit verschillende werelddelen naar Rome om te spreken met paus Franciscus. Ze vertellen over de gevolgen van klimaatverandering voor hun thuis. 

Op 4 oktober 2022 kwam The Letter uit. Binnen drie dagen is hij door drie miljoen mensen bekeken. De documentaire gaat over de crisis van de aarde en de impact ervan op mens en ecologie wereldwijd.

De docu is online beschikbaar op YouTube Originals en kan gratis worden bekeken. Organiseer zelf een filmvertoning in jouw parochie, klas of bibliotheek. Onderaan deze pagina staan de vertaalde materialen voor organisatie, promotie en nagesprekken.

promotie The Letter met paus franciscus en hoofdpersonen

Over de film

Nederlandse ondertitels zijn beschikbaar via automatische vertaling in YouTube, vertoon je de film in groepsverband? Vraag dan naar de rechtenvrije versie met Nederlandse ondertiteling.

Nicolas Brown (tweevoudig Emmy-winnaar) regisseerde en co-produceerde de film van Laudato Si’ Movement en Off the Fence (Oscarwinnaar 2021 voor “My Octopus Teacher”).

De documentaire vertelt het verhaal van verschillende vertegenwoordigers van groepen die weinig gehoord worden. Ze zijn toegewijd aan ecologische en sociale doelen en de klimaatverandering heeft veel impact op hun eigen omgeving. Ze worden door Paus Franciscus uitgenodigd om de encycliek Laudato Si’ met hem te bespreken. De hoofdrolspelers zijn een inheemse leider uit het Amazonegebied, een Senegalese klimaatvluchteling, een jeugdactivist uit India en twee wetenschappers van Hawaï. Hun dialoog met de paus, opgenomen in de film, biedt een onthullend kijkje in de persoonlijke geschiedenis van paus Franciscus en nooit eerder vertoonde verhalen sinds hij bisschop van Rome werd.

Handleidingen en lesbladen The Letter

Organiseer een filmvertoning in je klas, school of bibliotheek. Maak gebruik van het Nederlandse materiaal bij de film The Letter.

 • Tips voor klimaatgesprekken

  Handleiding gesprekken over klimaatverandering en geloof

 • Lesplan Aardrijkskunde

  Lesblad klimaatverandering en wereldorientatie voor Aardrijkskunde

 • Lesplan Maatschappijleer

  Lesblad klimaatverandering en wereldorientatie voor Maatschappijleer

 • Lesplan Levensbeschouwing

  Lesblad klimaatverandering en wereldorientatie voor Levensbeschouwing

 • Programmavoorstel filmvertoning

  Opzet van je evenement met als hoofdonderdeel The Letter

 • Handleiding organiseren filmvertoning

  Organiseer een filmvertoning van The Letter in eigen kerk, school of bibliotheek

 • Mensen uitnodigen voor je filmvertoning

  Promotiemateriaal en voorbeeld-uitnodigingen