Hongerdoek Misereor Emeka Udemba wereldbol in handen

Hongerdoek 2023, copyright Misereor , Emeka Udemba

Op 22 februari, Aswoensdag, na carnaval begint de vastentijd. Zesenhalve week van bezinning voor Goede Vrijdag en Pasen. Diverse religieuze ordes en organisaties bieden retraites om je te helpen met bezinning en vasten.

Vanuit de Laudato Si’ Alliantie bevelen we het van harte aan om de veertigdagentijd bewust te beleven. De kenmerken van deze periode zijn vasten, bezinnen en werken van barmhartigheid oefenen. Deze passen naadloos bij de boodschap van de encycliek. Je kunt het invullen met: genieten van genoeg, je bezinnen op gewoonten die jezelf, de ander of de aarde schade toebrengen. Met als doel Jezus te ontmoeten. Vanuit die ontmoeting zal een ecologische (en sociale) bekering voortvloeien, waardoor we de behoeders van Gods werk zullen zijn.[1]

Hieronder een aantal hulpmiddelen voor jouw veertigdagentijd. Laat je ook bemoedigen door de Vastenboodschap van paus Franciscus: Luister, sta op, en wees niet bang.

Kruisweg

Pater Richard Lobo maakte een kruisweg over de schepping, met teksten uit Laudato Si’. Je vind deze onder ‘Meditaties‘.
Een kruisweg wordt gebruikt als godsdienstoefening (devotie) op Goede Vrijdag. Aan de hand van de citaten en gebeden bij de veertien ‘staties’ kun je symbolisch Jezus’ lijdensweg afleggen, van Zijn ter dood veroordeling tot Zijn graflegging.  

Vastenactie: Wat is heilig voor ons?

Bezin je met behulp van het hongerdoek van Misereor. De afbeelding en een informatiebrochure zijn beschikbaar op vastenactie.nl. Deze hongerdoek is gemaakt door een uit Nigeria afkomstige kunstenaar, Emeka Udemba. Hij stelt ons de vraag: “Wat is heilig voor ons? En wat kunnen wij doen om zorg te dragen voor onze aarde, voor de mensen? Maar ook voor de planten en de dieren.” Het is een collage van veel lagen uitgescheurde krantenknipsels. De wereldbol rust in twee paar handen in een grenzeloze roodachtige ruimte. Het is niet duidelijk wat er gaat gebeuren met onze wereld: is de aarde nog veilig in mensenhanden of laten we haar vallen?

Jezuieten: Rechtvaardigheid en vrede omhelzen elkaar

Jezuïet Wiggert Molenaar schreef een digitale 40-dagenretraite van de Jezïeten. Dit deed hij aan de hand van de liturgische kalender met bijbehorend leesrooster en de katholieke sociale leer. De sociale leer van de katholieke kerk vind je onder andere terug in de encycliek Laudato Si’ en zij uit zich in omzien naar elkaar.

Je kunt je voor deze gratis digitale retraite inschrijven via www.40dagenretraite.org.

Fransicanen: Jaarlijks onderhoud

Komende vastenbezinning zien de Franciscanen als een soort jaarlijks evangelisch groot onderhoud waarbij verschillende mensen hun sleutelfragmenten en -verzen uit het evangelie aanhalen. Ze willen daarmee focussen op de samenvatting die Franciscus geeft in het begin van de regel: “Onderhoud het evangelie!”

www.franciscaansbezinnen.be

Huijberg: Verduursamen met Franciscus

Een fysieke retraite rondom Franciscus, van 17 t/m 19 maart in Huijbergen. (Noord-Brabant) Je maakt kennis met de vrolijke en relaxte leefstijl van Franciscus: kwetsbaar, betrokken, eenvoudig, vredelievend en vooral vreugdevol leven. Er wordt gemediteerd, gewandeld, creatief gewerkt en lekker gegeten. Deze retraite is een co-creatie van de Huijberg en Corinne Groenendijk.

Meer info en aanmelden op corinnegroenendijk.nl/agenda/

Betsaïda

Betsaïda heeft een boekje en kalender ontwikkeld om je samen met je kinderen voor te breiden op Pasen. Met stickers, en toegankelijke teksten en vragen.

Te bekijken en bestellen via: www.betsaida.org

Klooster Wittem: Wandel voor een Ander

Op iedere woensdag in de vastentijd loop je mee met een bezinningswandeling van circa 12 kilometer. Elke wandeling start vanuit klooster Wittem en staat één van de zeven werken van barmharditgheid centraal. Optioneel kun je de wandelingen markeren als sponsorloop op geld op te halen voor projecten van de Vastenactie. Je krijgt dan iedere wandeling een pelgrimsstempel.

www.kloosterwittem.nl

Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap: Wie zeg jij dat Ik ben?

Zeven weken lees je teksten uit het Oude en Nieuwe Testament, die allemaal hun eigen licht werpen op de vraag wie Jezus was en voor ons wil zijn. De korte uitleg en reflectievragen helpen je om op zoek te gaan naar je eigen antwoord op die vraag.

www.bijbelgenootschap.nl

Samen eerlijk eten.nl

Op www.sameneerlijketen.nl staan passende recepten voor de 40-dagentijd. Bijvoorbeeld een woestijnsoep, bonengerechten en andere maaltijden met soms Bijbelse ingrediënten, altijd passend bij het seizoen. Met aandacht voor duurzaamheid, geloofsbeleving, voedselschaarste en de schepping die zucht.

Typische ingrediënten voor de Veertigdagentijd zijn kapucijners, andere bonen en erwten. Kapucijners worden ook Trappistenvlees genoemd omdat deze monniken vegetariërs zijn en deze bonen ook vaak op hun menu staan. Ze zitten vol met vlees-vervangende eiwitten.

Laudato Si Movement: van afzien van milieuzonden naar ecologische bekering

In de vastentijd worden we herinnerd aan wie we zijn: schepselen die totaal afhankelijk zijn van God, wie ons opriep te leven in liefde en compassie met zijn hele schepping. Deze vastentijd nodigt de Laudato Si’ Movement je uit om mee te gaan op reis richting ecologische bekering.

Meld je aan voor de dagelijkse e-mail (in het Engels) op www.laudatosilent.org

 

[1] Paragraaf 217 encycliek Laudato Si’