“We zijn met z’n allen een nieuw verhaal aan het schrijven”

In NieuwWij staat een uitgebreid interview met projectcoördinator Jurijn Timon de Vos over ons werk en hoe mensen in parochies Laudato Si’ in de praktijk vormgeven en uitdragen.

Het effect van allemaal onderdeel zijn van één huishouden

Als student kwam De Vos in aanraking met Laudato Si’. Wat hem steeds meer trof is een ander kernbegrip in de encycliek: het gemeenschappelijk huis. “De eerste keren dat ik dat begrip las vond ik het niet zo sprankelend, zelfs wat archaïsch. Maar nu vind ik het een ronduit krachtige term. Het omvat een hele oplossingsrichting. De paus zegt namelijk dat we naar een andere manier van denken toe moeten, want het is eigenlijk heel vreemd dat wij als mensheid de aarde tegen beter weten in onleefbaar aan het maken zijn. Hij probeert een nieuw verhaal neer te zetten met als kernbegrip dat gemeenschappelijke huis. Die term impliceert dat wij als mensen allemaal in hetzelfde huis verkeren, wij zijn allemaal huisgenoten van elkaar. Als je je daar écht bewust van wordt en je beseft dat we allemaal onderdeel zijn van één ecosysteem, dan kun je niet anders dan daar oprechte zorg voor dragen. Dit inspireert mij, want een dergelijke notie heeft de potentie om polarisatie te overstijgen en hopelijk ook onze junkyachtige behoefte aan economische groei ten koste van de ander.”

Eco-sociale projecten, zoals de Franciscushof

De Vos geeft graag een voorbeeld hoe dit eco-sociale vorm kan krijgen in de praktijk. Hij noemt de Franciscushof in Tiel. Dit is een biologische moestuin die beheerd wordt door de katholieke parochie. Er werken mensen die de opbrengst van de tuin mogen meenemen. De producten uit de tuin worden echter ook gebruikt om het voedsel te bereiden van het inloophuis dat in samenwerking met de protestantse kerken is opgezet. “De parochianen in Tiel proberen een verbinding te leggen tussen het sociale inloophuis en de ecologische Franciscushof, bijvoorbeeld ook door mensen van het inloophuis aan te moedigen eens in de tuin aan de slag te gaan. Ik vind dit een prachtig voorbeeld van wat eco-sociaal kan zijn.”

Lees het hele verhaal van Ina Veldman op NieuwWij.nl.