Gods schepping is ons gemeenschappelijk huis. Waar we allemaal in leven, zorgen, werken. En waarin alles met elkaar verbonden is. Rede genoeg om er aandacht aan te besteden: in de Scheppingsperiode, van 1 september tot 4 oktober. Parochies door het hele land organiseren lezingen en activiteiten. 

De duurzaamheidsbeweging van de Sint Christoffelparochie (Rotterdam) gebruikt Laudato Si’ als inspiratiebron voor haar activiteiten. Dick Biesta: “Ieder jaar maken zij met de parochianen een meditatieve scheppingswandeling. Deze start in de St. Caeciliakerk en komt uit bij een picknick in het Kralingse bos. Dit jaar is het thema ‘Samen op weg’.” Onderweg staan de deelnemers regelmatig stil voor meditatie en samen praten over waarom jij je inzet voor de Schepping. Ook zal een deskundige dit keer vertellen over het belang van bijen en bij-vriendelijke tuinen en bermen.

In omgeving Enschede en Haaksbergen pakken de mov-vrijwilligers groot uit. Een startviering in de Sint Jan voor alle parochianen in Enschede. Inclusief een wedstrijd “wie bakt de lekkerste en mooiste duurzame taart?”. En met elkaar in gesprek over de zeven Laudato Si’-doelen: met welke duurzame stap begin jij in de 7-sprong naar een duurzaam leven? Ook in Haaksbergen wordt aandacht besteed aan de schepping, met een startviering, filmavonden, workshop ecologisch tuinieren en op 4 oktober een slotbijeenkomst in de Franciscusparochie. Zo worden steeds meer mensen zich bewust van de stappen die we kunnen zetten naar heelheid en vrede.

Alice Snijders: “Bij alle parochies van het parochieverband Zuid-Oost Twente wordt een biologisch gekweekte Laudato Si’-boom gepoot. Als symbolisch gebaar dat de parochies de visie van de Paus op integrale ecologie als basis nemen van hun handelen, spreken en vieren.”

Ook in Amsterdam staat september volop in het teken van de schepping. Een prikactie rondom de kerk, een gebedsviering in de tuin van de St. Urbanuskerk, diverse Lectio Divina’s in de Anna-Bonifatiuskerk. En ook de encycliek over de zorg voor de schepping wordt weer besproken door de leesgroep in het Jeannette Noëlhuis.

Wil jij ook iets doen in de periode van de schepping? 

– Download ons liturgisch katern, vol ideeën en liturgiesuggesties

– Neem contact op met wat gelijkgestemden in jouw buurt

– En vertel het rond wat jullie van plan zijn.

 

Een goede tijd gewenst!