bioscoopzaal met The Letter

Filmvertoning The Letter in AFAS theater, Leusden

Een groep mensen uit Leusden werden in de watten gelegd door het vriendelijke personeel van het AFAS theater. Zachte rode stoelen, koffie, thee en een vriendelijk welkom. Ze kwamen een film kijken over de boodschap van Laudato Si’: Er zijn grote groepen mensen op de wereld die zich amper kunnen verdedigen tegen de gevolgen van klimaatverandering. En naar de stemmen van die mensen moeten we luisteren. De schreeuw van de aarde en van de armen moet gehoord worden.

Het voelde voor sommigen als een contrast: op zo’n luxe plek een film kijken over de kap van het regenwoud, vluchtelingen over de Middellandse zee en bosbranden in India. Maar het is ook een groot contrast: hoe wij hier (kunnen) leven en hoe anderen leven op aarde.

Na de film bleek uit een peiling dat de film verdrietig stemde, maar er ook hoop gevoeld werd. Mensen namen vooral mee naar huis dat alle religies en overtuigingen mee moeten doen om tot oplossingen te komen. Vervolgens ging dominee van den Berg van de Koningskerk in gesprek met een jongere, een lokale politicus en iemand van het waterschap. Bas van Os pleitte voor verbinding, op zoek naar elkaars waarde om zo samen in beweging te komen . Als je teveel er door drukt dan krijg je eerst wel wat voor elkaar, maar even later werkt het keihard tegen je. Dus oordeel niet, maar maak dankbaar gebruik van elkaars ervaringen.

Dit was een samenwerking tussen de groenekerken-werkgroepen van GkV Koningskerk en Pg Leusden, AFAS theater en Laudato Si’ Alliantie Nederland.

Ook een filmavond organiseren met The Letter? stuur een mailtje naar info@laudato-si.nl