GroenGelovig - de roep om te luisteren

Rozemarijn van ’t Einde, Evert-Jan Ouweneel, Paul Schenderling en Ruth Valerio zijn de eerste sprekers van GroenGelovig 2023. Het evenement over duurzaamheid is dit jaar op zaterdag 21 oktober in De Basiliek in Veenendaal. Het doel van GroenGelovig is christenen te inspireren, motiveren en uit te dagen tot een duurzame levensstijl. Initiatiefnemer is Tearfund en Laudato Si’ Alliantie Nederland is één van de samenwerkende partners.

De roep om te luisteren

Het thema voor 2023 is `De roep om te luisteren’. Projectleider Joost van Dieren: “Met GroenGelovig komen we samen in beweging voor Gods schepping. Dit jaar staan we stil bij hoe God spreekt door de schepping heen. In een tijd waarin we elkaar soms niet meer verstaan, het klimaatalarm steeds luider klinkt en we niet altijd weten wat God van ons vraagt op het gebied van duurzaamheid. Vandaag de dag wordt Zijn stem overstemd door onze eigen agenda, de wensen van de samenleving, mediageluiden en politieke stemmen. Tijdens deze editie van GroenGelovig willen we aan de slag met sleutels om te luisteren. Via lezingen en seminars stimuleren we de bezoekers richting een duurzame(re) levensstijl die recht doet aan mens en natuur. Bezoekers ontdekken welke concrete stappen ze kunnen zetten om thuis, in de parochie en in de leefomgeving het verschil te maken.”

Sprekers vanuit economie, activisme, filosofie en goede doelen 

Op het evenement spreken o.a. Evert-Jan Ouweneel, Ruth Valerio, Paul Schenderling en Rozemarijn van ’t Einde. Evert-Jan Ouweneel is cultuurfilosoof en gaat in zijn bijdrage in op de tijd waarin we leven, welke klimaatstemmen er klinken en hoe bepalend deze zijn voor ons doen en denken. Ruth Valerio is milieu- en sociaal activist, theoloog en verbonden aan Tearfund UK. Zij spreekt over wat God vanuit de Bijbel zegt over Zijn schepping. Econoom Paul Schenderling spreekt over sociale en ecologische vraagstukken vanuit een economische invalshoek. Theoloog Rozemarijn van ’t Einde is één van de initiatiefnemers van De Klimaatwakers: een actie waarbij dag en nacht wordt gewaakt bij het Catshuis. Tijdens GroenGelovig vertelt zij hoe er gehoor werd gegeven aan haar roep om klimaatrecht.

Laudato Si’

GroenGelovig is een initiatief van Tearfund en Laudato Si’ Alliantie Nederland is één van de deelnemende partners. “Paus Franciscus hamert er in zijn encycliek Laudato Si’ op dat al het leven met elkaar verbonden is. Niet alleen in onze medemensen, maar in alle schepselen ontmoeten we broeders en zusters. De ecologische crisis is ten diepste een spirituele crisis. Juist als christenen kunnen we ons daar niet voor afsluiten. Daarom doen we als Laudato Si’ Alliantie vol overtuiging mee met GroenGelovig.”

Andere partners naast Laudato Si’ Alliantie Nederland zijn Kerk in Actie, Evangelische Omroep, A Rocha Nederland, Micha Nederland, Groenekerken, CGMV, Missie Nederland, Christelijke Hogeschool Ede, ChristenUnie en Hogeschool Viaa.

Tickets kunnen vanaf nu besteld worden via www.groengelovig.nl. Wees er snel bij, want de vorige keer was het snel uitverkocht.

Bestel jouw kaarten voor Groengelovig op 21 oktober in de Basiliek in Veenendaal