Sinds het schrijven van de encycliek Laudato Si’ roept paus Franciscus op om met z’n allen te zorgen voor ons gemeenschappelijk huis. In de encycliek wordt veel ruimte gelaten voor hoe een ieder zijn/haar bijdrage kan leveren. In een nieuw boekje van het Vaticaan en het Stockholm Environment Institute worden concrete suggesties gedaan. 

De gids is ontstaan vanuit een samenwerking tussen geloof en wetenschap. Hierdoor combineert het de inspiratie vanuit het geloof met de kennis en middelen om milieu-uitdagingen aan te gaan. Het benoemt acties voor de aanpak van klimaatverandering en vervuiling tot het snelle verlies van soorten en ecosystemen. Het helpt ons om handen en voeten te geven aan de oproep om de schepping te beschermen en mee te werken aan een duurzamere toekomst.

De nieuwe gids biedt een eenvoudig wetenschappelijk overzicht van zeven thema’s rondom duurzaamheid. Per thema is er een samenvatting van de problemen; een passage uit de brief van de paus; een korte beschrijving van wat nodig is om het probleem aan te pakken en concrete stappen die iedereen kan zetten.

  • Klimaat
  • Biodiversiteit
  • Water
  • Luchtvervuiling
  • Voedselproductie
  • Duurzame consumptie
  • Milieu- en sociale rechtvaardigheid.

Kardinaal Michael Czerny, hoofd van het bureau voor integrale menselijke ontwikkeling, zei hierover: “De uitdaging die voor ons ligt is enorm; we hebben niets minder nodig dan een ‘gedurfde culturele revolutie’ om adequaat te reageren”. Dit boekje is daarom ook gewaagd. Hoewel het met 20 pagina’s dun is, staat het boordevol handelingsperspectieven die beloven rechtvaardige en duurzame transities tot stand te brengen.”

Download de gids op www.sei.org.

Our common home a guide to caring for our living planet

Our common home – a guide to caring for our living planet