.
Het hele jaar worden we omgeven door planten, dieren, mensen, lucht, aarde, water: ofwel door de schepping, want daar maken wij deel van uit. In de Scheppingsperiode, van 1 september tot en met 4 oktober vestigen we hier als kerken aandacht op. In de Scheppingsperiode halen we onze banden aan met alles wat leeft. Bovendien delen we op de wereldgebedsdag voor de schepping (1 sept) al onze zorgen, blijdschap en verlangens over onze omgeving.
Documentaires en gesprekken
Vele vrijwilligers met een hart voor de schepping hebben voor deze maand activiteiten en bijeenkomsten georganiseerd. Alice vertelt over de activiteiten in Twente: “Wij beginnen groots op 1 september, met scheppingsvieringen in bijna alle kerken van onze parochies. Als Laudato Si’-werkgroep willen wij namelijk graag alle parochianen betrekken bij de zorg voor de schepping. In de weken erna houden we filmavonden met documentaires zoals Toekomstverkenners, Dark Waters en Boeren, burgers en beren. En we organiseren een ‘groene buren-dag’ met een duurzame taartwedstrijd.” In dezelfde periode wordt in Zeewolde de zaterdagavondviering buiten gehouden en plant het koor in Montfoort een Laudato Si’-boom. In Nijmegen trekken de katholieke en protestantse kerk samen op in een najaarsprogramma. Het programma staat vol van de activiteiten rondom duurzaamheid: een themaviering, een gespreksavond, duurzaam winkelen, documentaireavond, een challenge en een kunstexpo.
Bekijk hier de agenda: Periode van de Schepping 2024
Hoop en leef met de schepping
Het thema voor Seizoen van de Schepping dit jaar is ‘Hoop en leef met de schepping’, met als Bijbeltekst Romeinen 8,19-25. Deze tekst beschrijft de aarde als een moeder tijdens haar bevalling (Romeinen 8,22). “De schepping zucht” (Romeinen 8,22) vanwege onze egoïstische en onhoudbare daden die haar schade toebrengen. Onze zuster Moeder Aarde en allerlei soorten wezens, inclusief mensen schreeuwen het uit vanwege onze destructieve acties. Acties die een klimaatcrisis, verlies aan biodiversiteit en menselijk lijden en het lijden van de schepping veroorzaken. En toch leert de schepping ons dat er hoop aanwezig is in het wachten, in de verwachting op een betere toekomst (Rom. 8,20-21). Hopen betekent in Bijbelse context niet stilstaan, maar eerder huilen én actief streven naar nieuw leven te midden van de strijd.
De hele schepping, inclusief wijzelf zijn geroepen om de Schepper te aanbidden en samen te werken aan een hoopvolle toekomst. Alleen als we samenwerken met de Schepping kunnen de eerste vruchten van hoop geboren worden. Net als bij de bevalling gaan we door een periode van intense pijn, maar er komt nieuw leven tevoorschijn.
Achtergrond Scheppingsperiode
Al sinds 1997 wordt van 1 september tot 4 oktober de schepping gevierd. Het idee is ontstaan in de Orthodoxe Kerk en de Wereldraad van Kerken. Inmiddels is het een initiatief van alle christelijke kerken. In 2015 riep paus Franciscus 1 september ook voor de Rooms-Katholieke Kerk uit tot jaarlijkse “Werelddag van gebed voor de zorg voor de Schepping”. Sindsdien houdt de paus jaarlijks een lezing voor deze dag van gebed en worden wereldwijd in veel kerken en gemeenschappen gebedsvieringen voor de schepping gehouden.
We vieren de goedheid van de schepping, we bidden ervoor en reageren met actie op de schreeuw van de aarde. Dit gebeurt in allerlei verschillende kerken, over de hele wereld. De scheppingsperiode is een uitgelezen kans om het in jouw parochie of gemeenschap te hebben over natuur, klimaat en Laudato Si’.