man bij twee gekleurde glas-in-loodramen

Foto Brabant Cultureel – Marc Mulders

Goed zijn voor de aarde, goed zijn voor elkaar

Glas-in-loodramen vertellen met hun schoonheid al eeuwenlang verhalen. Onlangs zijn in de Sint-Petrusbasiliek in Oirschot volledig nieuwe glas-in-loodramen aangebracht. Op initiatief van emeritus-pastoor Leendert Spijkers heeft beeldend kunstenaar Marc Mulders drie ramen ontworpen voor de doopkapel. De titel van het kunstwerk is ‘De betoverende tuin’. De ramen hebben als motto: ‘Goed zijn voor de aarde, goed zijn voor elkaar.’ Een boodschap die is geïnspireerd door Franciscus van Assisi, zijn liefde en zorg voor de natuur, en door de encycliek Laudato Si’ en het vervolg Laudate Deum van paus Franciscus, die oproept tot het eren en beschermen van de natuur. 

Kunstenaar

Marc Mulders over de glas-in-loodramen: “Tijdens het ontwerpproces kwam ik erachter dat ik met het thema “Goed zijn voor de aarde, goed zijn voor elkaar” te veel een “strijdend” raam aan het maken was, terwijl juist in deze verontrustende tijden, waarin al zoveel gewezen en geoordeeld wordt en met al die boosheid en verongelijktheid, de ramen daar juist niet aan mee zouden moeten doen. Ik besloot te gaan voor “vredelievende ramen” waarbij ik de mensen er nog even buiten liet… Dag een van de Schepping dus; toen waren er nog geen mensen in het verhaal, de bühne was nog leeg maar wel aangelicht.’ Lees meer op www.brabantcultureel.nl.

Gezegend

Bisschop De Korte wijdde de ramen in op 10 december jl.: “Nog niet zo lang geleden was ik in Oirschot, een van de fraaiste dorpen van Noord-Brabant, met name de Markt waaraan de imposante Petrusbasiliek is gelegen. Op initiatief van voormalig deken Leendert Spijkers zijn door de befaamde Brabantse glazenier Marc Mulders drie prachtige glas-in-loodramen geplaatst. In heldere kleuren roepen de ramen op werk te maken van de zorg voor de wereld. Als bisschop mocht ik de ramen met wijwater besprenkelen en daarmee zegenen.

Mulders begon vorig najaar met de ramen, tegen de achtergrond van de oorlog in Oekraïne en de aanhoudende klimaatcrisis. Ook in een verontrustende tijd zijn kunstenaars zoals Mulders creatief bezig en maken zij langs de weg van de schoonheid een ontmoeting met de Schepper van die schoonheid mogelijk. ” Lees verder op www.nd.nl.

Kapel met altaar en glas-in-loodramen

Foto Nely van den Oetelaar