Iedereen heeft het erover: de bloemengroet. Doen we moeilijk of zijn er mooie kansen? Laten we het moment in ieder geval gebruiken om onze gewoonten eens te herzien, want bloemen horen toch vreugde te geven.
Bloemen in de kerk
We hebben het inmiddels allemaal wel gehoord: veel CO2-uitstoot doordat de bloemen van ver met het vliegtuig komen, slechte arbeidsomstandigheden op de kwekerijen, schade aan mens, dier en insecten door gebruik van veel gif. En dat terwijl we gewoon een stukje natuur de kerk in willen brengen met een bloemschikking bij het altaar en de leestafel. Dat doen we toch al jaar en dag?
De liturgische bloemschikkingen en de fleurige bloemstukken in de kerk zijn inderdaad waardevol. En met ‘de natuur het kerkgebouw’ inbrengen is zeker niks mis. Zeker als die natuur een weerspiegeling is van de seizoenen en past bij de liturgische kalender.
Wat mag dan nog wel?
Een aantal mensen in Nederland heeft jarenlange ervaringen met het symbolisch schikken op de adem van de seizoenen. Tini Brugge en haar collega’s ontwerpen prachtige bloemstukken met bloemen en planten in de kleuren van de liturgie, zomaar uit de tuin of een lokale pluktuin. Deze ervaringen bundelden zij in de inspiratiegids ‘Bloemen voor Moeder Aarde’, verkrijgbaar via www.docete.nl.
Wil je in jouw kerk het gesprek hierover aangaan? Ga open het gesprek in. Vertel over je eigen zorgen en wensen hierover en stel open vragen over hoe de bloemencommissie het gewend is om te doen.