Bisschop Gerard de Korte bij de kerststal in de Sint Jan met Franciscus van Assisi op de achtergrond.

Foto door Rob Nelisse – ND

“Hoe komen we van mooie woorden naar de praktijk van alledag. Ook al is de ecologische bekering niet simpel, de opdracht blijft.” Deze vraag stelde bisschop De Korte in een interview in het Nederlands Dagblad. Enkele citaten hieruit:

De paus pleit voor een christelijk holisme, een heelheidsdenken. Sta eens stil wat het betekent als je zegt dat de zon, de maan, water en vuur je broeders en zusters zijn. Dat besef heeft gevolgen voor het beheer van de schepping. Het geeft de mens een enorme verantwoordelijkheid.

Zonnelied
Het Zonnelied heb ik altijd indrukwekkend gevonden, het spreken over de zon als broeder vind ik heel bijzonder. Ook in de Oosters-orthodoxe kerk komen deze gedachten voor. Bijvoorbeeld het idee dat door de doop van Jezus in de Jordaan alle rivieren zijn geheiligd.

Dat type denken geeft een extra dimensie aan het goed beheren van de schepping.

Onze taak
Hoopvol zijn zie ik als mijn taak. Laat je niet verlammen als een konijn die in de koplampen kijkt. We moeten het probleem serieus nemen en niet achterover leunen. Ik probeer politici, burgers en bedrijven op te roepen hun verantwoordelijkheid te nemen.

Lees het hele artikel op nd.nl.