Half januari werd het schokkende nieuws bekend dat er wéér een gerespecteerde milieuactivist vermoord is, de Goldman Prize winnaar Isidro Baldenegro López, die zich verzette tegen illegale houtkap in Mexico. Helaas staat zijn dood niet op zich. Wereldwijd worden elke week drie mensen vermoord omdat zij opkomen voor de natuur. Mensenrechtenorganisaties zijn deze week een campagne begonnen ‘Bescherm de natuurbeschermer’. Hierin werken samen IUCN NL, Milieudefensie, Friends of the Earth International en Global Witness. De campagne is erop gericht de veiligheid te verbeteren van bedreigde natuurbeschermers in Colombia, Peru, DR Congo, Indonesië en de Filippijnen. In de vijf projectlanden werken ze samen met lokale organisaties. Momenteel werkt men aan een registratiesysteem om beter inzicht te krijgen in de problematiek, geeft men veiligheidstrainingen en zet men zich in voor maatregelen om natuurbeschermers in veiligheid te brengen bij acuut gevaar.

De campagne vraagt het Nederlandse publiek om in actie te komen tegen het toenemende geweld tegen natuurbeschermers. Dat kan op de volgende manieren:

  • Teken de petitie om natuurbeschermers te beschermen, zie beschermdenatuurbeschermer.nl/kom-in-actie
  • Stuur jouw contacten/kennissen/vrienden/familie/LinkedIn-contacten een berichtje om ze uit te nodigen de petitie te tekenen.