De vierde verjaardag van de encycliek Laudato Si valt samen met de tweede Mondiale Klimaatstaking. In Laudato Si’ schreef paus Franciscus: “De jongeren eisen van ons verandering. Ze vragen zich af hoe het mogelijk is te beweren dat men aan een betere toekomst werkt zonder na te denken over de milieucrisis en het lijden van de uitgestotenen.” (nr.13) Op veel plekken ter wereld zullen acties en activiteiten plaatsvinden op 24 mei. Zo zal in Brussel een tweede globale staking voor het klimaat starten om 14.00 u. vanaf het Noordstation. In de Bijstandskerk in Brussel is er op 23 en 24 mei de tweedaagse “Vasten voor het leven”, gelinkt aan het klimaatthema en Laudato Si. De deelnemers zullen op vrijdag ook mee lopen in de klimaatstaking. Het volledige programma vindt je via de website van Ecokerk.

Foto bij 24 mei: verjaardag Laudato Si én globale klimaatstaking

Eerder had Gretha Thunberg een ontmoeting met de paus.

Een opmerkelijke ontmoeting, die paar minuten die paus Franciscus en de inmiddels wereldberoemde jonge milieuactiviste uit Zweden op het Sint Pieterplein met elkaar spraken op 17 april. Een van de belangrijkste religieuze leiders ter wereld en de tiener die met haar directe acties voor het Zweedse parlement vorige maand wereldwijd een miljoen jongeren inspireerde om de straat op te gaan. Aangezien Zweden een van de meest geseculariseerde landen ter wereld is, is de kans groot dat Greta niet gelovig is. Maar ze doet waartoe de paus overal ter wereld jongeren oproept, namelijk zich in te zetten voor de toekomst van de aarde.

Op een poster die ze in haar handen ophield riep Thunberg op om op 24 mei weer deel te nemen aan een wereldwijde scholierenstaking. Niet toevallig is dat precies vier jaar na publicatie van Laudato Si’.