Samen zorgen we
voor ons gemeenschappelijk huis

We leven samen in ons gemeenschappelijk huis, waar we werken aan herstel van evenwicht. De oplossingen liggen in ‘samen’ en ‘verbinding’. Op deze pagina vind je invulling voor samenkomsten rondom klimaatrechtvaardigheid en manieren om de verbinding aan te gaan met natuur, God en mensen. Als parochianen, als jeugdvereniging of als gemeenschap.

Bekijk bijvoorbeeld samen de Laudato Si’ film The Letter. En organiseer een filmvertoning in een lokale bioscoop, kerk of theater. Ontmoet zo andere gelovigen die bezig zijn met duurzaamheid en geef inspiratie.

groep mensen samen vrolijk
Zomer buiten kinder verjaardagsfeestje. Groep gelukkige kinderen die verjaardag in park vieren.

Vier de schepping in de parochie

Laat in je viering en samenkomsten zien dat we verbonden zijn met de aarde en al haar bewoners. Geef reden tot verwondering, dankbaarheid, berouw en liefde voor de schepping. We kunnen als parochies en community’s samen zorgen, samen rouwen, samen zingen, samen bidden en samen genieten.

Paus Franciscus roept ons op tot een ommekeer, een ‘ecologische bekering’, op individueel én gemeenschappelijk niveau: leven vanuit het besef dat we met elkaar moeten zorgen voor ‘ons gemeenschappelijk huis’. De kerk heeft hierin een grote rol. In inspiratie en in het stellen van een norm.

Actuele voorbedes

Gebed is een manier om in contact te komen met God en alles waar je voor bidt. Hier vind je voorbeeldgebeden en voorbeden voor actuele onderwerpen. 

De werkgroep Duurzaam geloven Sint Maarten schrijft wekelijks een voorbede op basis van de actualiteit en een bijpassende tekst uit de encycliek Laudato si. Schrijf je in voor de wekelijkse voorbeden via duurzaamgelovenstmaarten@gmail.com.

 • Voorbede voor wereldleiders op de VN Klimaattop

  Voorbede duurzaamheid voor 2 en 3 december 2023

 • Voorbede voor leiders

  Gebed voor duurzaamheid voor 25 en 26 november 2023

 • Gebeden voor toekomst voor de aarde

  Ter gelegenheid van klimaattop COP28 en Laudate Deum

Liturgische bouwstenen: voorbeelden voor gebed, lied en liturgie

In onderstaande downloads staan tal van tips, ideeën, voorbeelden om te gebruiken in de kerk, gemeenschap of thuis. Denk aan openingsgebeden, liturgiesuggesties, meditaties, gedichten, bijbelteksten, zegenbedes.

 • Gebeden voor toekomst voor de aarde

  Ter gelegenheid van klimaattop COP28 en Laudate Deum

 • Voorbede n.a.v. Laudate Deum

  Door Marjan Bosch - De Huijberg

 • Gebed scheppingsperiode 2023

  Laat het recht stromen als een rivier

 • Inspiratiegids Scheppingsperiode 2023

  Suggesties voor liturgie en activiteiten rondom biodiversiteit en zorg voor de schepping

 • Werkboekje ‘Laudato Si’ voor kinderen’

  Voor kinderen tussen 6-9 jaar

 • Gebedsdienst voor het klimaat

  Liturgie voor een gebedsdienst (Klimaatalarm 2021)

 • Kruisweg ‘Schepping’

  Bezinning op de schepping in de vastentijd, door pater Richard Lobo

 • Materialen voor bezinning van Scheppingvieren.nl

  gebeden en gedichten, liederen, meditatieve teksten, verhalen en complete liturgieën

 • Promotiemateriaal Laudato Si’

  Logo's, magazine, gebedsposter, Laudato Si Manifest

Economie, politiek, maatschappij, ja ook de kerk, moeten gericht zijn op het behoud van de schepping, op het verbeteren van de levensomstandigheden van de zwaksten en op het welzijn van de generaties die na ons komen.

Kom bij de community van geloof en duurzaamheid
en bemoedig en inspireer elkaar.

Spreekt de visie van integrale ecologie je aan? Ontmoet gelijkgestemden in onze community. 

In onze besloten Facebookgroep én op Instagram is alle ruimte om jouw ervaringen, tips en vragen te delen. Op ons platform is iedereen coach, en zijn we allemaal op zoek naar antwoorden en zingeving. Of het nou gaat om levensvragen als ‘Hoe werkt Vinted?’, of praktische vragen als ‘Is bomen knuffelen de enige manier om verbinding te maken?’. Lees mee en doe er je voordeel mee.

Twee apen die elkaar helpen om vlooivrij te worden

Organiseer een bijeenkomst rondom ‘zorgen voor ons gemeenschappelijk huis’

Nodig parochianen, buurtgenoten of studiegenoten uit voor een avond rondom Laudato Si’. Doe is praktisch of verdiep je samen in het hoe en waarom van duurzaam leven. Wij komen graag helpen bij de verdieping met een lezing of workshop.

We denken samen na over jouw plek op aarde, ons gezamenlijk thuis. We hebben het over klimaat, armoede, dromen. Hoe komt er meer liefde, verbinding en bijen? Uiteraard gaan we ook uit onze comfortzone en ga je naar huis vol vuur en inspiratie.

Vrijblijvend een workshop aanvragen kan direct. Aan jou alleen nog de taak om een uitnodiging te maken, een ruimte te regelen en fair trade koffie te schenken. Voor de invulling zorgen wij.

Organiseer een filmvertoning met The Letter

Promotie The Letter

Workshop over spiritualiteit en duurzaam leven

Workshop

Spreker over spiritualiteit en duurzaamheid 

Spreker Daan Savert