Vastenperiode
Na het jaarlijkse Carnaval, begint op Aswoensdag een periode van vasten, de zogenaamde veertigdagentijd tot aan Pasen. In deze tijd kiezen veel mensen ervoor om af te zien van bepaalde genoegens en meer stille tijd te houden. De één eet geen tussendoortjes of eet geen vlees, de ander doe juist iets extra’s voor de buurvrouw of mensen ver weg. Het is een periode van inkeer en bezinning, met als doel God te ontmoeten en steeds beter te leren kennen.
In Laudato Si’ staat: Keer terug naar de eenvoud, geniet van kleine dingen, dank voor mogelijkheden, hecht je niet aan wat je hebt, treur niet om wat je niet hebt. Matigheid is bevrijdend als je die bewust en in vrijheid beleeft. Het laten groeien van matigheid, nederigheid en vrede in een mens, leidt tot bloei van de maatschappij en het milieu.*(Hoofdstuk 6.4)
Vastenactie
Vasten wordt geassocieerd met dat je ‘iets niet mag’. Maar het past ook goed om in de veertigdagentijd het goede juist ‘meer te doen’. Goed voor jezelf zorgen, tijd, geld en aandacht aan je medemensen geven en je laven aan de natuur in je omgeving. En uiteraard juist vaker stil te worden en je te richten op onze Schepper.
Het geld wat je bespaart door dingen niet te doen, kun je bijvoorbeeld geven aan kleinschalige ontwikkelingsprojecten om het leven van anderen ver weg te verbeteren. Vastenactie zamelt dit jaar geld in om samen met lokale bevolking in Zimbabwe moestuinen en waterpunten aan te leggen. Dit is nodig, omdat door klimaatverandering er lange droge periodes en overstromingen zijn en er steeds honger dreigt.
.
Veertigdagenkalender
Laat je in de vastenperiode begeleiden door dagelijkse overdenkingen. Als je je een bepaald doel stelt voor de komende veertigdagentijd, helpt het om daar iedere dag aan herinnerd te worden. Onderstaande digitale kalenders bemoedigen je en dagen je uit.
Vegan Veertigdagentijd
Ervaar hoe 40 dagen lang dierlijke producten laten staan je spiritueel kan voeden.
Gods prachtige schepping lijdt onder onze vlees- en zuivelindustrie. Onschuldige dieren worden mishandeld en geslacht, de natuur wordt vervuild, en zomers worden elk jaar heter. Maar hoe doe ik hier iets aan? En kan ik in mijn eentje wel een verschil maken? Pieker niet langer in je eentje, maar ga samen met andere gelovigen de uitdaging aan om 40 dagen ‘Nee!’ te zeggen tegen de bio-industrie, en ja tegen het verdiepen van je verbinding met God en de
aarde.
- Thema: diervrij eten en rechtvaardigheid voor Gods schepping
- Vorm: Dagelijkse overdenking, recept, bemoediging
- Medium: Whatsapp
- Organisatie: Christian Climate Action
‘Hoop & wanhoop’ in de 40-dagentijd
Ga aan de slag aan de hand van het nieuwste Micha-boek Scheppings(t)rouw. Een zoektocht naar doorleefde hoop.
Waarover?
Wat gebeurt er als we aan elkaar toegeven dat het veel is, heftig is, diep gaat, pijn doet, niet te overzien is en dat we nog moeten leren om het te integreren in het leven van alledag? Wat doet het met ons wereldbeeld, met onze mentale gezondheid en met ons geloofsleven dat we leven ten tijde van een neerwaartse spiraal die onze leefomgeving in toenemende mate bedreigt? Hoe beïnvloedt het ons functioneren, onze roeping, ons gebed?
Ben je ook geraakt door de milieucrisis? En wil je graag met de vragen hierboven aan de slag?
- Thema: Hoop en wanhoop
- Vorm: Wekelijkse e-mail
- Medium: Boek en e-mail
- Organisatie: Micha Nederland
De steen is weggerold
Deze 40-dagenretraite vormt een innerlijke reis om het feest van Pasen intenser te beleven.
Innerlijke voorbereiding op Pasen
Er ligt een steen voor onze deur die belet dat we naar buiten treden, of ook maar een glimp van het licht kunnen zien. Diep in ons leeft een verlangen naar eenvoud en rust maar het is niet gemakkelijk om te onderscheiden wat overtollige ballast is en hoe we die dan kunnen afleggen. Mogen we Aswoensdag aangrijpen om een eerste stap te zetten in het overboord gooien van ballast en om kleine rustpuntjes toe te laten.
- Thema: De steen is weggerold
- Vorm: Dagelijkse e-mail om je gebed te leiden
- Medium: E-mail
- Organisatie: Jezuïeten