Periode van de schepping

Periode van de schepping

Loading Events

Hoop en leef met de schepping

Van 1 september tot en met 4 oktober is het de periode van de schepping. We vieren de goedheid van de schepping, we bidden ervoor en reageren met actie op de schreeuw van de aarde. Dit gebeurt in allerlei verschillende kerken, over de hele wereld. De scheppingsperiode is een uitgelezen kans om het in jouw parochie of gemeenschap te hebben over natuur, klimaat en Laudato Si.

Het thema van de Scheppingsperiode 2024 is: Hoop en leef met de schepping.

Sociale voorbereiding

Bereid je nu alvast voor, zodat we met vieringen en activiteiten een groot publiek zullen aanspreken. Deze fase van voorbereiding draait vooral om gemeenschapsvorming.

  • We maken contact met mensen uit andere kerken en gemeenschappen die hier ook aandacht aan willen besteden. We maken kennis en wisselen ideeën uit om te inventariseren wat gezamenlijk kan worden gedaan. Hoe kunnen we luisteren naar en reageren op de roep van de schepping? En uiting geven aan ‘hopen en leven met de schepping’?

Deze fase is de sleutel voor een samenbindende Scheppingsperiode. Nu worden de banden aangehaald, contacten gemaakt, plezier gemaakt en gemeenschap gevoeld

Hoop en leef met de schepping

Het thema voor Seizoen van de Schepping dit jaar is ‘Hoop en leef met de schepping’, met als bijpassende Bijbeltekst Romeinen 8,19-25. Deze tekst beschrijft de aarde als een moeder tijdens haar bevalling (Romeinen 8,22). “De schepping zucht” (Romeinen 8,22) vanwege onze egoïstische en onhoudbare daden die haar schade toebrengen. Samen met onze zuster, Moeder Aarde, schreeuwen allerlei soorten wezens, inclusief mensen, het uit vanwege onze destructieve acties die een klimaatcrisis, verlies aan biodiversiteit en menselijk lijden en het lijden van de schepping veroorzaken.

En toch leert de schepping ons dat er hoop aanwezig is in het wachten, in de verwachting op een betere toekomst (vgl. Rom. 8,20-21). Hopen betekent in Bijbelse context niet stilstaan, maar eerder huilen én actief streven naar nieuw leven te midden van de strijd.

De schepping en wij allemaal zijn geroepen om de Schepper te aanbidden en samen te werken aan een toekomst van actieve hoop en actie. Alleen als we samenwerken met de Schepping kunnen de eerste vruchten van hoop geboren worden. Net als bij de bevalling gaan we door een periode van intense pijn, maar er komt nieuw leven tevoorschijn.

Wat kun je doen in de scheppingsperiode?

Zoals ieder jaar bieden wij een inspiratiegids/liturgisch katern aan met liturgiesuggesties voor de zondagen in september. Gebruik deze om in de zondagse vieringen aandacht te besteden aan de rol van de schepping. De gesprekstips van de Laudato Si’ Ondersteuningsdag kun je gebruiken om hier vervolgens over door te praten.

Organiseer zelf een activiteit of haak aan bij anderen. Wij horen graag over jullie activiteiten en verhalen, zodat we daar anderen mee kunnen inspireren. Dus houd ons op de hoogte via info@laudato-si.nl en de facebookgroep Duurzaam leven volgens paus Franciscus.

Post je iets over jullie activiteiten? Gebruik de hashtag #scheppingsperiode of #SoC (Season of Creation)

Zelf organiseren

Gebruik onze liturgiesuggesties voor een groene viering

De Laudato Si’ Alliantie biedt een complete gids met liturgie-suggesties voor deze periode van de schepping. Deze liturgieën, met liederen, voorbeden en overdenkingen volgen het liturgisch jaar en zijn geschikt voor zowel katholieke als protestantse kerken.
Klik hier voor het liturgisch katern voor de Scheppingsperiode 2024

Daarnaast stellen we drie complete vieringen beschikbaar: een Eucharistieviering, Communieviering en gebedsviering voor de Wereldgebedsdag voor de Zorg van de Schepping.
Klik hier voor de boekjes met liturgie voor de verschillende vieringen

Nodig mensen uit om samen naar buiten te gaan

Iedereen maakt op een andere manier verbinding met de natuur. De een gaat kikkertjes vangen, fotograferen of picknicken, de ander gaat hardlopen, kanoën of wandelen. Organiseer een evenement wat past bij jouw manier om je te verwonderen. Krijg tips en ideeën op www.fetedelanature.nl.

Wat ideeën rondom wandelen: Stiltewandeling; wandeling aan de hand van het zonnelied van St. Franciscus van Assisi; klimaatwandeling, waarin gesproken wordt over zorgen en verwondering over de schepping; verwonderwandeling met een determinatieboekje of gids om je te verwonderen over vogels en plantjes.

Organiseer een filmavond met The Letter

Deze documentaire over Laudato Si’ is ideaal om mensen kennis te laten maken met verhalen over gevolgen van klimaatverandering. Inmiddels zijn Nederlandse ondertiteling en gespreksmaterialen beschikbaar op onze website.

Alle tips en info op www.laudato-si.nl/the-letter.

Start een leesgroep met ‘Aan U alle lof!

‘Aan U alle lof! is de klimaatbrief van paus Franciscus in gewone taal. Ga het gesprek aan over de toestand van de aarde, de rol van God, mens, kerk en politiek hierin. Het boekje biedt inzichten, gespreksvragen en praktische tips. Verkrijgbaar via de lokale boekhandel.

Aan U alle lof!

Plant een Laudato Si’-boom

Als symbool van jullie betrokkenheid met Laudato Si’ kun je een (fruit)boom poten op een voor iedereen toegankelijke plaats. In Vlaanderen en Nederland gingen al veel parochies en kloosters jullie voor.

Lees hier ervaringsverhalen

proeven en praten over ons dagelijks brood

Organiseer een maaltijd

Kom in gesprek over de voedselketen. Hoe, waar en door wie wordt ons eten gemaakt, gaat dat volgens onze waarden? Met de recepten, luisterfragmenten en vragen van Proeven&Praten heb je een bijzondere maaltijd.

Ga meteen Aan tafel!

Aanhaken bij anderen

Datum Activiteit Beschrijving Locatie
1-sep Wereldgebedsdag voor de schepping Gebedsvieringen, o.a. in Dominicuskerk Utrecht lokaal, thuis of in de parochie
6-8 sept Duurzame Dinsdag Duurzame Dinsdag. Stuur jouw idee in, om mee te nemen in het koffertje. Den Haag
6-8 sept Fête de la nature  Lokale festiviteiten om de natuur te vieren en mensen bij de natuur te betrekken lokaal, buiten
7 sept Zaterdagavondviering (buiten) Door parochianen van Maria Sterre ter Zee en Laudato Si’ Alliantie NL Roode Schuur, Zeewolde
8-sep Groene viering Vieringen met bijzondere aandacht voor de schepping lokaal, in de parochie
9-15 sep Verspillingsvrije week  Uitdaging om zo min mogelijk voedsel te verspillen lokaal
15-sep Groene viering Vieringen met bijzondere aandacht voor de schepping lokaal
20-sep World Clean up day Schoonmaakactie’s om zwerfafval op te ruimen lokaal, buiten
21-sep Laudato Si’ middag Met workshops, scheppingsviering en soep met brood Duivendrecht
21-sep Laudato Si’ middag Vier de herfst! Met scheppingsviering buiten Abdij van Berne, Heeswijk Dinther
22-sep Groene viering Vieringen met bijzondere aandacht voor de schepping lokaal, in de parochie
27-29 sep Startweekend Don Bosco Centrum Heelheid van de Schepping Assel, Gelderland
29-sep Groene viering Vieringen met bijzondere aandacht voor de schepping lokaal, in de parochie
4-okt Dierendag Feestdag van Franciscus van Assisi lokaal
20-okt Micha Zondag Themazondag over recht doen, met overdenkingen rondom ‘Zien we het wel? Kijken door de ogen van de Maker’ lokaal, in de parochie
Go to Top