Laudato Si’ Event 2022 – Van klimaatdepressie naar duurzame hoop

Laudato Si’ Event 2022 – Van klimaatdepressie naar duurzame hoop

Loading Events

Zakt bij elke volgende crisis de moed je verder in de schoenen? Hoe kunnen wij als individu, in onze kleine kring iets doen aan de grote ongelijkheid, armoede, de klimaatproblemen? Op 18 november vindt op de Radboud Universiteit Nijmegen een groot evenement plaats met lezingen en workshops ter inspiratie, motivatie, bezinning en ontmoeting.

Bisschop Gerard de Korte en klimaatactiviste Rozemarijn van ’t Einde geven elk een lezing over hun strijd voor een duurzame samenleving en rechtvaardige toekomst. Daarna zijn er workshops rond duurzaam leven, systeemverandering, bezinning, storytelling, filosofie, coaching en meer. De middag wordt afgesloten met een borrel.

Vol! 

Er zijn geen kaarten meer beschikbaar voor het volledige programma.
Wil je op de reservelijst of alleen een workshop bijwonen?
Stuur een mailtje met je gegevens en workshopvoorkeur naar info@laudato-si.nl.

Datum: vrijdag 18 november
Ontvangst: 13:30 uur, aanvang 14:00 uur
Einde programma: 17:00 uur, met borrel na afloop
Locatie: Radboud Universiteit, Nijmegen
Entree: gratis

    logo radboud universiteit    logo socires

_____________________________________________________________________

1 – Als christen in protest

Margriet Bos (Extinction Rebellion), Kirsten Alblas (Christian Climate Action)
Wat drijft jonge mensen om zich te laten arresteren bij de klimaatacties van Extinction Rebellion (XR) en Christian Climate Action (CCA)? Wat denken ze hiermee te bereiken en wat zijn hun drijfveren? Wat voor actie past bij jouw rechtvaardigheidsgevoel? Kirsten Alblas en Margriet Bos gaan met elkaar en jou in gesprek over deze en andere vragen.

2 – Groen in jouw gemeenschap

Marthe Derkzen & Mellany van Bommel (Wageningen Universiteit)

Wat maakt dat je je thuis voelt in jouw buurt? En hoe zorgen planten voor verbinding met mensen en natuur om je heen, en met jezelf? Het antwoord op deze vragen zegt wat over jouw “ruimtezin” (sense of place). In deze workshop onderzoek je jouw ruimtezin én delen we voorbeelden van vergroening die je kunnen inspireren om zelf in actie te komen voor een groenere buurt, parochie of campus!

3 – Toolbox van Hoop

Econoom en theoloog Jan Jorrit Hasselaar (Centrum Duurzame Ontwikkeling VU) – i.s.m. Verus

Waar ontleen jij hoop aan in milieu- en klimaatproblematiek? Religieuze wijsheidstradities hebben een schat aan handvatten om hoop aan te ontlenen. Deze zitten allemaal in Hasselaars gereedschapskist van hoop. In deze interactieve workshop verkennen we de mogelijkheden voor concrete vraagstukken rondom klimaatverandering in steden als Amsterdam en Kaapstad. Doe je mee?

4 – Stiltewandeling in Park Brakkenstein

Ga op pad met jezelf en met God. Dompel jezelf onder in de herfst. Omarm wat je mee wilt nemen de winter in. Laat, net als de bomen, los wat je te veel energie kost. En kom weer opgeladen terug onder mensen.

5 – Wat zegt de filosoof in jou?

Hoogleraar Frans Wijsen (Radboud Universiteit) en Hoogleraar Philosophy of Sustainability Marc Davidson (verhinderd)

Hoe kan de visie van Laudato Si’ van toegevoegde waarde zijn voor het onderwijs? Denk daar maar eens over na. Professor Davidson is expert op het gebied van filosofie en duurzaamheid. Hij begeleidt graag een gedachte-experiment over onderwijs en verbinding. Doe je mee?
NB hoogleraar Marc Davidson wordt vervangen door hoogleraar Frans Wijsen

6 – Vier de schepping

Marjolein Tiemens-Hulscher (GroenGeloven) met St. Christoffelparochie

In deze mini-viering verbind je zorg om de aarde met je ziel. Lekenpastor Marjolein leidt een ritueel rondom de elementen aarde, water, vuur en lucht. En parochiaan van de St. Christoffelparochie vertelt over zijn motivatie om zich in te zetten voor een groene parochie. “Als we ons innerlijke verbonden voelen met alles wat bestaat, zullen soberheid en zorg spontaan ontstaan.” (LS11).

7 – Bij de klimaatpsycholoog

Klimaatcoach Manu Busschots (KlimaatGesprekken)

Hoe raakt het jou dat dieren uitsterven, natuur vervuilt en Gods schepping wordt opgebruikt? Wat doen de gevolgen van klimaatverandering met jou? Ga het gevoel aan en kom er sterker uit. In deze groepssessie coacht Manu Busschots jou in het aangaan en uitwisselen van je gevoel. Waardoor je in beweging gaat komen voor dat wat jou raakt, en er ook weer ruimte komt voor blijmoedigheid en veerkracht.

8 – Duurzaam eten

Zr. Emmanuël Maas (Clarissen in Megen) & studenten (Vegan Student Association Nijmegen)

Hecht jij veel waarde aan eten? Aan wat je eet, waar het vandaan komt, met wie je eet? ‘Vegatarische zuster’ Rebecca en een paar studenten van de VSA bereiden een leuke workshop voor over eerlijk en duurzaam kopen en koken. Samen ontdekken we de waarde van voedsel.

9 – Kunnen wij het systeem veranderen?

Chemicus en voorvechter naleving milieubeleid Johan Vollenbroek (Mobilisation for the Environment MOB)

Wat hebben klimaat, biodiversiteit en voeding met stikstof te maken? Johan Vollenbroek vertelt over de zorgen en de ‘veldslag’ van de organisatie Mobilisation for the Environment (MOB) in de stikstofrechtszaak. En we denken na over de vraag hoe we de zachte stem van de natuur kunnen laten doordringen tot de politiek. Bepaal zo je eigen positie ten opzichte van de stikstofkwestie.

10 – Brainstorm!

Martine van Wolfswinkel (A Rocha), Matthias van Halem (Cordaid)

Hoe bouwen we communities of care, oftewel gemeenschappen die zich verbinden in de zorg voor de aarde en de armen? In deze brainstorm gaan we samen antwoorden zoeken. Zodat we onszelf praktisch kunnen gaan verbinden aan sociale en ecologische duurzaamheid.

11 – Lokale voedselgemeenschappen!?

Benedictijnen br. Geerard Labeur en br. Thijs Ketelaars (Abdij van Egmond), dr. Jan Hassink (Wageningen Universiteit)

Ons voedselsysteem is verre van duurzaam. Maar er zijn hoopvolle initiatieven. Boeren en burgers kiezen voor lokale voedselsystemen die bijdragen aan de gemeenschap, biodiversiteit en het landschap. Laten we positieve ervaringen delen en bespreken hoe we lokale voedselvoorzieningen kunnen versterken en gemeengoed kunnen maken.

13 – Storytelling

Podcastmaker en docent Storytelling Maarten Westerveen (podcast Echt Gebeurd)

Waarom zet jij je in voor het klimaat? Hoe vertel je dat aan anderen? Je wilt toch dat ook je vriend, moeder en collega een beetje duurzamer gaan leven?, We gaan samen aan de slag met het ontdekken en verhalen van jouw verhaal. Straks word je nog een influencer!

14 – Duurzame pacht

Klarien Klingen en Hanny van Geel (Toekomstboeren), Margiet Goris (Wageningen Research)

Kerken en kloosters in Nederland verpachten landbouwgrond. Langjarige pachtcontracten maken het boeren mogelijk om te investeren in bodemverbetering, houtige gewassen of voedselgemeenschappen. In deze workshop gaan we in dialoog over duurzame pachtcontracten door kerken en kloosters. Bekijk de volgende 3 filmpjes gemaakt door Toekomstboeren: https://ap.lc/0PUBT, https://ap.lc/0CytF en https://ap.lc/CcQyv

15 – Lachtherapie

Verhalenverteller Kees Posthumus

Even lekker uit je hoofd. Kom een beetje los en gebruik je lachspieren. Kees helpt je alle zware klimaatproblemen om te zetten in energie. Met theatersport en vrolijkheid ontstaan ook oplossingen en hoop. Durf jij het aan?

Go to Top