Voorbede voor duurzaamheid voor het weekend van 26 en 27 november 2022

Werkgroep Duurzaamheid Groene Catharinakerk, Woudenberg

 

Actualiteit Klimaattop (COP) in Sharm-el-sheikh

De VN-klimaattop in het Egyptische Sharm-el-Sheikh is er niet in geslaagd een plan te smeden om de CO2-emissies voldoende “drastisch” terug te schroeven om ernstige klimaatverandering te voorkomen. In de verlenging van de klimaattop moesten de bijna tweehonderd landen op veel punten nog overeenstemming bereiken. Dat is uiteindelijk gelukt, maar het resultaat is onvoldoende. We moeten de uitstoot nu drastisch verminderen en dit is een probleem dat deze COP niet heeft aangepakt, zei VN-baas António Guterres. De landen hebben wel ingestemd met het oprichten van een klimaatfonds, bedoeld voor het vergoeden van schade in ontwikkelingslanden die het gevolg is van klimaatverandering. Dat is in ieder geval positief. Hoeveel geld het fonds krijgt en van wie is nog onduidelijk. Dat wordt in het komende jaar besproken. De landen hebben met deze top wel een kans gemist om de geleidelijke afschaffing van fossiele brandstoffen te versnellen. En dat moet wel worden gezien als  een teleurstelling.

 

Uit de encycliek van paus Franciscus ‘Laudato Si’ (Geprezen zijt Gij)

‘Met wat voor doel gaan wij door deze wereld? Waartoe zijn wij in dit leven gekomen? Met wat voor doel werken en strijden wij? Waarom heeft deze aarde ons nodig? Daarom is het niet meer voldoende dat wij ons zorgen moeten maken voor de toekomstige generaties. Wij moeten ons realiseren dat de waardigheid van onszelf op het spel staat. Wij zijn de eerste belanghebbenden om een planeet door te geven die bewoonbaar is voor de mensheid die na ons zal komen. Het is een drama voor onszelf, omdat dit verwijst naar de betekenis van onze doorgang op deze aarde.’ (LS nr. 160)

 

Voorbede

Goede God, schenk Uw licht aan alle wereldleiders, dat zij meer verantwoordelijkheid nemen, waakzaam en voorbereid zijn op de gevolgen van de klimaatverandering. Wij bidden om meer solidariteit met de arme landen die veel te lijden hebben van de opwarming van de aarde en daarvan de meeste schade ondervinden. Laat ons bidden.