Download
Voorbede duurzaamheid voor het weekend van 24 en 25 juni 2023
Marjolein Tiemens-Hulscher, St. Petrus’ Banden Driebergen
Aanleiding/actualiteit
De hoeveelheid plastic in de natuur, en met name in de oceanen, neemt nog steeds toe. Dieren raken erin verstrikt of eten het op. Het vergiftigt in de vorm van microplastic ecosystemen en het komt ook in ons voedsel en lichaam terecht. We kunnen het opruimen, maar voorkomen is beter.
Er is een bedrijf dat samenwerkt met schimmels. Ze maken verpakkingsmateriaal door schimmels de laten groeien in een mal. Na een tijdje drogen ontstaat er een product in de gewenste vorm dat een prima alternatief is voor piepschuim. En na (her)gebruik kan het weer gecomposteerd worden. Zo blijft het materiaal in de kringloop, in tegenstelling tot piepschuim dat van olie wordt gemaakt en nauwelijks afbreekt.
Uit de encycliek Laudato si’ van Paus Franciscus
De aarde, ons huis, lijkt steeds meer te veranderen in een immense opslagplaats van vuilnis. […] Laten wij ons realiseren dat het grootste gedeelte van het papier (maar je mag ook lezen plastic) dat wordt geproduceerd, wordt weggegooid en niet wordt gerecycled. […] Dit vraagstuk (het gebrek aan kringlopen in de industriële productie) aanpakken, zou een manier zijn om de wegwerpcultuur tegen te gaan, die uiteindelijk de hele planeet schaadt.
Voorbede
Wij bidden voor de aarde met haar oceanen die bedolven raakt door plastic. Dat wij manieren vinden om de wegwerpcultuur tegen te gaan. Dat we daarbij de creativiteit ontwikkelen om samen met de natuur alternatieve verpakkingen te ontwikkelen die natuurlijk afbreekbaar zijn en weer in de kringloop van het leven opgenomen kunnen worden.