Voorbede duurzaamheid voor het weekend van 14 en 15 oktober 2023

Marjolein Tiemens-Hulscher, St. Petrus’ Banden Driebergen

Aanleiding/actualiteit

Op 4 oktober presenteerde Paus Franciscus een nieuwe klimaatbrief, Laudate Deum. Hiermee houdt hij, met name, de wereldleiders, een spiegel voor. Mondiaal wordt er te weinig gedaan om de klimaatcrisis aan te pakken. Hier hebben aarde, mensen, planten en dieren onder te lijden. De klimaatcrisis wordt steeds erger, weersextremen heftiger, de gevolgen ernstiger en het zijn vooral de arme en zwakke mensen die daar nu de zwaarste lasten van dragen. De klimaatbrief verschijnt op een strategisch moment, aan de vooravond van de klimaattop COP28 die eind november in Dubai begint. Het afbouwen van het gebruik van fossiele brandstoffen moet op de agenda.

Ook wijst hij op de rol van activisten die nodig zijn om machtsbronnen onder druk te zetten als het gaat om het aanpakken van de klimaatcrisis.

In Nederland kennen we meerdere activistische organisaties die dit doen, waaronder Extinction Rebellion (XR), bekend van het bezetten van de A12 in Den Haag om de afschaffing van subsidies op fossiele brandstoffen af te dwingen. Hun inspanningen zijn vorige week gehonoreerd met de eerste plaats in de Duurzame 100 van Trouw. “Dit soort acties voeren voor het klimaat is noodzakelijk”, oordeelt de jury, “ook al wringen die soms”.

 

Uit de apostolische exhortatie Laudate Deum van Paus Franciscus

De eisen die van onderaf over de hele wereld opkomen, waarbij activisten uit heel verschillende landen elkaar helpen en steunen, kunnen er uiteindelijk toe leiden dat de machtsbronnen onder druk komen te staan. Het is te hopen dat dit zal gebeuren met betrekking tot de klimaatcrisis. Om deze reden herhaal ik dat, tenzij burgers de politieke macht controleren – nationaal, regionaal en gemeentelijk – het niet mogelijk zal zijn de schade aan het milieu te beheersen (LD 38).

 

Voorbede

We bidden dat wereldleiders en mensen van de straat elkaar ontmoeten aan de tafel van het leven. Dat zij zich gesterkt weten door de woorden van paus Franciscus, luisteren naar elkaar en samen de weg weten te vinden die leidt naar een betere wereld, vrij van fossiele brandstoffen, vrij van hebzucht en eigen belang, vol van gerechtigheid en vrede.