Voorbede voor duurzaamheid voor het weekend van 13 en 14 mei 2023

Marijke van Soest-Sikken, St. Andrieskerk Leersum

Actualiteit

Welke chemicaliën zitten er in je wandelschoenen?

Ze moeten allereerst lekker lopen natuurlijk. Maar hoe duurzaam is je nieuwe paar wandelschoenen? Fabrikanten proberen schadelijke chemicaliën uit te bannen. Het is nog wel de vraag of de schoen goed gerecycled kan worden, economisch kan dat nog niet. Duurzaamheid vraagt ook wel wat van de wandelaar zelf. Wandelschoenen gaan langer mee als ze goed onderhouden worden en op de juiste manier bewaard, Goed schoon maken na een tripje; daar zijn ook weer duurzame middelen voor of gewoon lauw water en niet bij de verwarming drogen. Ademend op bergen niet in plastic. Het leer kan af en toe een waxbeurt gebruiken voor de soepelheid. Het beste is geregeld lopen.

 

Uit de encycliek van paus Franciscus Laudato Sí

Een verandering in levensstijl zou een gezonde druk kunnen uitoefenen op degene die politiek, economische en sociale macht hebben. Dat gebeurt wanneer de consumentenbeweging bekomen dat men bepaalde producten niet zomaar koopt. Zo dragen ze daadwerkelijk bij tot de gedragsverandering van ondernemingen en dwingen ze hen aandacht te hebben voor het milieueffect en voor de productiemodellen. Het staat vast dat als de gewoonten van mensen de winst van de ondernemingen aantasten, deze zich gedwongen voelen om op een andere manier te produceren. Dit herinnert ons aan de maatschappelijke verantwoordelijkheid van de consument: “Kopen is steeds een

morele handeling en niet alleen een economische”. Bijgevolg “bevraagt het thema van milieubeschadiging het gedrag van ieder van ons. ( LS 206)

 

Voorbede

Bidden wij voor onszelf, dat we in ons dagelijks handelen meer bewust worden van wat wij aankopen om zo een juiste en duurzame keuze te maken. Bidden wij ook voor ondernemers dat zij bij de productie van goederen zoveel mogelijk schadelijke stoffen uitbannen en zich meer richten op de mogelijkheden van recycling. Laat ons bidden.