Voorbede voor duurzaamheid voor het weekend van 18 en 19 maart 2023

Marijke van Soest-Sikken, St. Andrieskerk Leersum

 

Actualiteit

Is lokaal voedsel echt duurzamer? (Trouw, 30 nov 2022)

Boot, vliegtuig, vrachtwagen: veel voedsel legt een lange reis af voordat het in de supermarkt ligt. Is lokaal eten van belang om de negatieve gevolgen van dit vervoer tegen te gaan? Op andere plekken kan een product wellicht efficiënter geproduceerd worden.

Initiatieven voor lokaal eten schieten als paddenstoelen uit de grond. Om lokaal te kunnen eten ben je niet meer afhankelijk van een goedwillende boer om de hoek van je eigen moestuin. Lokaal voedsel is populair en is goed voor de lokale boer en het milieu als dit samen gaat met producten van het seizoen. Spruitjes en boerenkool in de winter, tomaten en aardbeien in de zomer.

 

Uit de encycliek van paus Franciscus Laudato SÍ (Geprezen zijt Gij)

Een verandering in levensstijl zou een gezonde druk kunnen uitoefenen op degenen

die de politieke, economische en maatschappelijke macht hebben. Dat gebeurt, wanneer consumentenorganisaties bereiken dat door boycot van bepaalde producten, ondernemingen worden aangezet hun gedrag te veranderen en hen dwingen de belasting van het milieu en hun productiemethode te heroverwegen. ( 206)

 

Voorbede

Goede God, we bidden voor Moeder Aarde die ons voedt en leidt en verscheidene vruchten voortbrengt. Laat ons de vreugde ervaren in het meebewegen met de seizoenen, de rijke variatie die dat biedt, dat we ieder jaargetijde genieten van de rijke smaak van groente en fruit dat met liefde en aandacht lokaal is geteeld.