Voorbede voor duurzaamheid voor het weekend van 18 en 19 februari 2023

Marie-José Reijenga en Martha van der Worp, groene Catharinakerk Woudenberg

Aanleiding Artikel ‘het duurzaamste kledingstuk heb je al in huis”

Wat heb je nodig voor het maken van een spijkerbroek? 110 douchebeurten, 250 dagen vuile vaat niet afwassen, 7 jaar drinkwater en 28 kilometer autorijden.
In de maatschappij groeit het bewustzijn dat vlees eten of vliegreizen vervuilend is, maar de impact van de kledingindustrie blijft onderbelicht. De kledingindustrie is een van de meest vervuilende industrieën. Zelfs al wordt de broek “groener” het blijft een kwestie van aantallen, want meer kopen is per definitie niet duurzamer. Uiteindelijk moeten we kleding gewoon langer gebruiken, dus minder kopen. Het meest duurzame kledingstuk ligt al in je kast.

Uit de encycliek van paus Franciscus Laudato Si’

Daar de markt ertoe neigt een dwangmatig consumptie-mechanisme te veroorzaken om zijn producten af te zetten, worden de mensen uiteindelijk meegezogen in een wervelwind van aankopen en overbodige uitgaven.(LS 203)

Voorbede

Leer ons bewust te zijn van het feit dat de kledingindustrie een van de meest vervuilende is en dat wij bij het kopen van nieuwe kleding, serieus nadenken wat we het milieu aandoen. Laat ons bidden.