Voorbede duurzaamheid voor het weekend van 7 en 8 januari 2023

Marjolein Tiemens-Hulscher, St. Petrus’ Banden Driebergen

Aanleiding/actualiteit

Een nieuw jaar, goede voornemens. De tekening van Nanne Meulendijks in de eerste Trouw van dit jaar nodigt uit tot omdenken. Door van de vele crises waarmee we te maken hebben, kansen te maken (energiecrisis –> klimaatkans).  En op dezelfde bladzijde zegt columnist Jurriën Hamer: “Als je het komende jaar wilt bijdragen aan een betere wereld, hoef je niet ver te zoeken om een goed voornemen tegen te komen. Deel je welvaart met mensen die de verwarming niet aan durven zetten. Doe wat je kan om kwetsbare natuur te beschermen….

 

Uit de encycliek Laudato si’ van Paus Franciscus

Ik heb de huidige situatie van de mensheid trachten te onderzoeken, zowel wat de breuken betreft die de planeet die wij bewonen vertoont, als de diep menselijke oorzaken van de milieuverwoesting. Hoewel deze beschouwing van de werkelijkheid ons op zich al wijst op de noodzaak van een koerswijziging en suggereert maatregelen te nemen, willen wij nu wegen voor een dialoog schetsen die ons moeten helpen uit de spiraal van zelfvernietiging te komen waarin wij terecht aan het komen zijn. (LS 163)

 

Voorbede

We bidden voor alle leiders in de politiek, de kerk en het bedrijfsleven dat zij de vele crises die ons bezighouden weten om te zetten in kansen voor een leefbare wereld voor ieder mens, planten en dieren; dat zij tekenen mogen zien van een nieuwe toekomst en andere wegen gaan.