Voorbede voor duurzaamheid voor het weekend van 14 en 15 januari 2023

Marijke van Soest-Sikken, St. Andrieskerk Leersum

Actualiteit

Elke week een groene uitdaging.

In het tijdperk van challenges op sociale media mogen groene uitdagingen niet ontbreken.

Maak je eigen schoonmaakmiddel, douche eens koud, laat de auto staan.

Wat begon als een plan van drie vrienden om een clubje Nederlanders te inspireren duurzamer te gaan leven, is na dik een jaar uitgegroeid tot een heus movement van “milieupositivisten”. Meer  dan  twintigduizend Nederlanders ontvangen sinds begin dit jaar elke maandagochtend een nieuwe 52 Weken Duurzame uitdagingen in hun mailbox, zoals: “Ga koud(er) douchen” “maak je kastjes leeg” of “loop in plaats van met de auto te gaan”. Dat het Platform van de Utrechters Serge Colon(48), Ivo de Boer(50), en Caroline Buiskool (59) zo ’n grote aanhang zou krijgen, hadden ze niet verwacht. Als zelfstandige ondernemer maakte Colon al langer campagnes over duurzaamheid.

 

Uit de encycliek van Paus Franciscus LaudatoSí .

Om te kunnen spreken van authentieke ontwikkeling, zal het moeten gebeuren dat een integrale verbetering in de kwaliteit van menselijk leven tot stand komt en dit houdt in de men ruimte analyseert waarin het bestaan van de personen zich afspeelt. Het Milieu waar in wij leven, beïnvloedt de wijze waarop wij het leven zien, voelen en handelen. Tegelijkertijd maken wij in onze kamer, ons huis, op onze werkplek en in onze wijk gebruik van het milieu om onze identiteit tot uitdrukking te brengen. Wij spannen ons in ons aan het milieu aan te passen en wanneer dit milieu ongeordend is, chaotisch en verzadigd van zichtbare en hoorbare vervuiling is, daagt deze overmaat aan prikkels ons uit om een geïntegreerde en gelukkige identiteit te ontwikkelen. (LS nr. 147)

 

Voorbede

Laten wij bidden voor de initiatiefnemers van de groene uitdaging dat zij door hun goede werk veel volgelingen mogen krijgen en hun plannen  ver over de grenzen kunnen voortzetten. Laat ons bidden