Voorbede voor duurzaamheid voor het weekend van 30 en 31 juli 2022

 

Marijke van Soest-Sikken, St. Andrieskerk Leersum

 

Actualiteit

Een koel huis? Dat kan ook zonder airco of ventilator.

De zon schijnt, het kwik stijgt. Om het huis aangenaam koel te houden grijpen veel bewoners vaak door hebzucht gedreven naar een airco of ventilatoren. Maar ook met simpele, natuurlijke oplossingen valt warmte te weren.

 

Relevantie

Een zwart dak weerkaatst 5 procent van de warmte, een wit dak daarentegen 85 procent. Inmiddels is “warmetruiendag ” een vrij bekend fenomeen. Maar bestaat er al zoiets als “kortebroekendag” ? Onwaarschijnlijk. Feit is wel dat de bewoners zich in huis, of het nu winter of zomer is kunnen kleden op de weersomstandigheden. Maar als het kwik hoger oploopt en de zon brandt, dan is er zwaarder geschut nodig om binnenshuis  niet oververhit te raken. Door muren, ramen en dak te isoleren, hou je niet alleen de kou maar ook de warmte beter buiten, bespaart in de winter ook gasverbruik. Planten tegen de buitenmuur vormen een eerste schild tegen de warmte. Groeiers zoals klimop of wilde wingerd zijn geschikt, aldus Milieu Centraal. Een middel dat effectief is en niets kost is deuren en ramen overdag dicht te houden en zonwering te gebruiken en/of de gordijnen dicht te doen.

 

Uit de encycliek Laudato Si’ van Paus Franciscus

Alleen door degelijke deugden te ontwikkelen kan men zichzelf geven in een ecologisch engagement. Als iemand zich wat warmer kleedt in plaats van de verwarming aan te zetten, ook al laat zijn financiële situatie hem toe meer te verbruiken en uit te geven, dan veronderstelt dit dat hij overtuigd is en gevoelig is geworden voor de zorg voor het milieu. Het is een zeer nobele taak om met kleine dagelijkse handelingen te zorgen voor de schepping.  (LS 212)

 

Voorbede

Wij bidden voor onszelf, dat we onze hebzucht en honger naar dure airco’s en ventilatoren, die schadelijk zijn voor het milieu, laten varen en dat we ons meer bewust worden van goedkope eenvoudige en natuurlijke mogelijkheden die een woning koel houden. Laat ons bidden.logo duurzaam geloven Sint Maarten