Voorbede voor duurzaamheid voor het weekend van 22 en 23 oktober 2022

Marie-José Reijenga en Martha van der Worp, Catharinakerk Woudenberg

Aanleiding
De vraag: hoe kan het dat na Corona, iedereen weer denkt aan vliegvakanties en de lange wachtrijen en chaos op de vliegvelden voor lief neemt?

Relevantie
De prognose is dat er dit jaar bijna 16 miljoen buitenlanders naar Nederland komen. Dat is bijna 80 procent van het aantal bezoekers dat Nederland in 2019 ontving. Het binnenlands toerisme ligt 10 procent hoger dan in 2019. Ondanks zorgen over de oorlog in Oekraïne, de stijgende energieprijzen, Corona en de sterke inflatie, hecht de consument een groot belang aan vakantie. Waar blijft de bewustwording om wel te kiezen voor duurzame reizen?

Uit de encycliek van paus Franciscus Laudato Si’
Wanneer de mensen egocentrisch worden en hun geweten afsluiten, vergroten zij hun eigen hebzucht. Hoe leger het hart van een persoon is, des te meer behoefte heeft hij aan kopen, bezitten en consumeren. LS 2 nr. 204.

Voorbede
Bidden wij om bewustwording als het gaat om het klimaat, dat wij bij het maken van onze vakantieplannen, ons realiseren dat de staat van de natuur een bedreiging vormt voor ons functioneren. Laat ons bidden.