Voorbede voor duurzaamheid voor het weekend van 30 april en 1 mei 2022

Marie-José Reijenga en Martha van der Worp, H Catharinakerk Woudenberg

Aanleiding
Krantenartikel “Waarom het altijd beter is je kleding tweedehands te kopen”. Tweedehands kleding is veel beter voor het milieu. Maar wat overblijft en niet verkocht wordt komt bv terecht in Afrika. Afrikaanse kledingverkopers proberen nog wel geld te verdienen met alles wat daar ligt, maar de aanvoer is groter dan wat afgezet kan worden. Als je niet inzamelt, wordt kleding verbrand met alle nadelen van dien. Terwijl die afvalbergen ook niet goed zijn. Je kleding doneren is geen vrijbrief om in hetzelfde tempo je kast weer aan te vullen.

Relevantie
De mode-industrie zoekt wanhopig naar manieren om te verduurzamen. Zij staat op de derde plaats van meest vervuilende industrieën ter wereld, na voedsel en bouw. De sector stoot 1,2 miljard ton CO2 per jaar uit, meer dan de wereldwijde scheep- en luchtvaartindustrie samen.

Uit de encycliek van paus Franciscus Laudato Si’ (‘Wees geprezen’- over de zorg voor het gemeenschappelijk huis)
Iets hergebruiken in plaats van het weg te werpen kan een daad van liefde zijn die onze waardigheid tot uitdrukking brengt. Dit alles maakt deel uit van een edelmoedige en waardige creativiteit die het beste van de mens laat zien. (LS  211 Vlaamse vertaling)

Voorbede
Bidden wij voor onszelf, dat wij inzicht krijgen bij het kopen van kleding en dat wij ons ervan bewust zijn dat de mode-industrie een van de grootste vervuilers is. Laat ons bidden.

logo duurzaam geloven Sint Maarten