Voorbede voor duurzaamheid voor het weekend van 23 en 24 juli 2022

 

Door Marijke van Soest-Sikken, St. Andrieskerk Leersum

 

Actualiteit

Eten uit de hand van de boer.

Op de golf van online bestellen groeit ook het rechtstreeks kopen van eten bij de boer. Bezorgers Grutto (vleespakketten) en Boerschappen (maaltijdboxen) groeien hard.

200 of 500 procent groei bij bezorgers als Boerschappen of Grutto is geen uitzondering.

 

Relevantie

Eten rechtstreeks van de boer is een trend. Soms fietst een consument naar een boerderij om daar rauwe melk uit de melktank te halen of appels te plukken, soms levert een boer tassen met  groente af op een aantal adressen in de stad. Het grootste succes  boeken bedrijven die groente en andere producten inkopen bij boeren in de buurt, verdelen over dozen, kratten of tassen om die daarna rond te brengen. Boerschappen, een bezorger van maaltijdboxen in Breda, groeide de afgelopen twee jaar met 500 procent naar 7,3 miljoen  euro omzet. De oprichters maakten bekend dat zij een coöperatie gaan worden om geld aan te trekken en ook in andere delen van Nederland het Brabantse model te kopiëren.

 

Uit de encycliek Laudato Si’ van paus Franciscus

Wil het mogelijk blijven werk te bieden, dan is het onontbeerlijk een economie te bevorderen die een veelheid van producten en creativiteit van ondernemen begunstigt. Er is bijvoorbeeld een grote verscheidenheid aan landbouwsystemen voor voedsel op kleine schaal, die het merendeel van de wereldbevolking blijft voeden, waarbij een beperkt gedeelte van de grond en het water wordt gebruikt en minderafval wordt geproduceerd, hetzij op kleine stukjes bouwland en in moestuinen. Grootschaligheid dwingt vooral in de agrarische sector de kleine boeren hun land te verkopen of van hun traditionele productiemethode af te stappen. Ondernemerschap, dat een nobele roeping is, gericht op het produceren van rijkdom en de verbetering van de wereld voor allen. ( LS nr. 129)

 

Voorbede

Laten we bidden voor alle ondernemende boeren die op kleine en of op grote schaal  veel  mensen kunnen laten delen in de producten van de vele moestuinen met biologische producten en waar het ook mogelijk is te helpen en hulp te bieden bij het oogsten. Laat ons bidden.