Voorbede voor duurzaamheid voor het weekend van 20 en 21 augustus 2022

Marie-José Reijenga en Martha van der Worp, H. Catharinakerk Woudenberg

Aanleiding
Krantenartikelen over smelten van de ijskap en de opwarming van het zeewater. Vorige week lag de nulgradengrens in de Alpen op maar liefst 5184 meter hoogte; een record. Normaal  begint de eeuwige sneeuw op 3000 meter. Tevens zijn de zeewatertemperaturen rond de 30 graden gemeten; dat baart zorgen. Spanje noemt dit “een hittegolf” aan zee.

Relevantie
Een aantal klassieke klim- en wandelroutes is in de Alpen gesloten door de aanhoudende warmte. Het gevaar op steenslag en afbrekende stukken gletsjer is te groot. Goed voorbereid zijn is belangrijk. “Waar ga je precies lopen en hoe zijn daar de condities ?” Dat moet je echt eerst goed uitzoeken voor je een tocht plant. Wat betreft de watertemperaturen, zeggen de experts dat de maatregelen die genomen moeten worden voor de lange termijn zijn en gericht moeten zijn op het tegengaan van de opwarming van de aarde.

Uit de encycliek van paus Franciscus Laudato Si’ (nr.24)
Op haar beurt heeft  de opwarming  effecten op de koolstofdioxydecyclus. Door het smelten van het poolijs en het ijs in het hooggebergte dreigt een zeer gevaarlijk vrijkomen van methaangas en het uiteenvallen van bevroren organisch materiaal zou de uitstoot van koolstofdioxide nog kunnen doen toenemen. De door koolstofdioxide veroorzaakte vervuiling verhoogt de zuurgraad van de oceanen en brengt de voedselketen van de zee in gevaar. Als de huidige tendens voortgaat, zou deze eeuw wel eens getuige kunnen zijn van ongehoorde klimaatveranderingen en van een ongekende verwoesting van de ecosystemen.

Voorbede
Eeuwige, U blijft trouw aan een schepping vol schoonheid en diversiteit. Maar door onze levensstijl behandelen wij haar respectloos. Wij buiten uit, vervuilen en maken kapot. Het klimaat verandert, de dieren sterven uit en mensen worden slachtoffer van onze slechte keuzes. Bidden wij, dat Uw schepping weer tot bloei  mag komen mede door onze juiste inspanningen. Laat ons bidden.

logo duurzaam geloven Sint Maarten