Voorbede voor duurzaamheid voor het weekend van 24 en 25 september 2022

Marijke van Soest-Sikken, St. Andrieskerk Leersum

Actualiteit

Warme trui of warmtepomp? Er is zoveel meer mogelijk.

Hoge gasprijzen maken het extra aantrekkelijk om zuinig te stoken. Dat kan door een warme trui aan te trekken of een warmtepomp te bestellen, maar daartussen zit nog een scala aan mogelijkheden voor slimme energiebesparing.

Relevantie

Nu de hoge gasprijzen niet zomaar overwaaien is energiebesparing een keukentafelgesprek. Thuis minder stoken kan een explosieve energierekening voorkomen. Mooi is dat lager gasverbruik tegelijkertijd het klimaat spaart. Alleen: hoe doe je dat het beste, duurzamer stoken? “De thermostaat lager zetten is effectief en kan altijd , zo trapt Joanneke de Jongh, expert van voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal, een open deur in. Maar niet iedereen wil thuis in een dikke trui lopen met sloffen aan. De cv-ketel vervangen door een elektrische (hybride) warmte pomp, dat kan ook, maar dat is wel ingrijpend en duur. Slimmer stoken. “Een scala aan mogelijkheden ertussen in is het overwegen waard “, zegt de Jongh. Slimme thermostaten en zogeheten klokthermostaten bijvoorbeeld, kunnen de cv-ketel bijvoorbeeld automatisch een seintje geven, om zuinig te stoken. ” Wie ’s avonds om elf uur naar bed gaat, kan instellen dat de ketel om tien uur afslaat”.

Uit de encycliek van Paus Franciscus Laudato Si’

Wanneer de kwesties zich voordoen, reageren sommigen met de ander ervan te beschuldigen dat zij op irrationele wijze de menselijke vooruitgang en ontwikkeling willen tegenhouden. Maar wij moeten ons ervan overtuigen dat het vertragen van bepaalde productie- en consumptieritme, ruimte kan maken voor een andere wijze van vooruitgang en ontwikkeling. De krachtsinspanningen voor duurzaam gebruik van de natuurlijke hulpbronnen zijn niet een nutteloze uitgave, maar een investering die op middellange termijn andere economische voordelen kan bieden. Als wij niet kortzichtig zijn, kunnen wij ontdekken dat diversificatie van een meer innovatieve productie met minder effect op het milieu zeer rendabel kan zijn. Het gaat erom de weg te openen voor verschillende mogelijkheden die niet inhouden de menselijke creativiteit en haar droom van vooruitgang te stoppen, maar veeleer deze energie op een nieuwe wijze te kanaliseren. (Nr.191)

Voorbede

Goede God, we bidden voor de mensen die met de techniek bezig zijn mogelijkheden te bieden om zuiniger om te gaan met het gasgebruik, maar ook voor de creativiteit van de mensen die meedenken om op een andere manier de warmte voor zichzelf en voor het huis te realiseren en zo energie te besparen. Laat ons bidden.