Voorbede duurzaamheid voor het weekend van 5 en 6 november 2022

Marjolein Tiemens-Hulscher, St. Petrus’ Banden Driebergen

Aanleiding/actualiteit

Emotie en hoop, twee ingrediënten die onmisbaar zijn voor een leefbare wereld. Emotie zet ons in beweging. Hoop geeft ons de kracht om door te gaan.

De door de klimaatactivisten besmeurde kunstwerken roepen emotie op; zorg om het verloren gaan van dierbare schilderijen. De klimaatactivisten vragen waar die emotie is, telkens als we geconfronteerd worden met de tragische gevolgen van klimaatverandering waarbij een leefbare Aarde verloren dreigt te gaan.

Het evenement ‘Van Klimaatdepressie naar duurzame hoop’ op 18 november in Nijmegen, heeft tot doel om de hoop levend te houden dat we kunnen veranderen, door elkaar te ontmoeten en te inspireren. Door met elkaar te delen hoe de zorg voor ons gemeenschappelijk huis op veel verschillende manieren vormt krijgt in onze samenleving.

Uit de encycliek Laudato si’ van Paus Franciscus

Welk soort wereld willen we nalaten aan wie na ons komt, aan de kinderen die opgroeien? Deze vraag gaat niet alleen over het milieu op zich, want het is niet mogelijk het probleem fragmentarisch te stellen. Als we ons afvragen welke wereld we willen nalaten, gaat het vooral over de algemene oriëntatie, de zin, de waarde. (LS160, Vlaamse vertaling)

Voorbede

We bidden dat wij als kerk een bron van hoop kunnen zijn in de klimaatdepressie, door uit te dragen dat u een God van levenden bent en niet laat varen het werk van uw handen. Bemoedig ons daarin. We vragen U, sterk onze wil en inzet om bij te dragen aan de zorg voor Uw Aarde, ons gemeenschappelijk huis, hier en nu en tot in eeuwigheid.