Cardoner, het tijdschrift voor ignatiaanse spiritualiteit publiceerde onlangs een uitgebreid artikel van Walter Ceyssens S.J.. In het artikel beschrijft hij tien richtlijnen voor ecologische onderscheiding der geesten. “Die richtlijnen vertellen ons niet welke concrete keuzes voor milieu en klimaat we moeten maken – daarvoor gaan we te rade bij specialisten. We volgen wel Ignatius’ intuïtie dat we voor goede keuzes, ook ecologische, de juiste spirituele instelling moeten hebben”, zo schrijft hij.

Wij geven hier de tien richtlijnen weer en verwijzen graag door naar het complete artikel.

  1. Ecologische vertroosting is: het leven, de natuur als een geschenk ervaren, dankbaarheid voelen voor de schepping als ons gemeenschappelijke huis.
  2. Ecologische vertroosting is: vormen van geluk waarderen die niet afhankelijk zijn van het streven naar bezit, en je er bewust van worden dat ook grenzen en beperkingen leven gevend kunnen
  3. Ecologische vertroosting is: groeien in deugden als wijsheid, rechtvaardigheid, moed en matigheid, geloof, hoop en liefde, verwondering, geduld en empathie, ware vreugde en gevoel voor humor.
  4. Ecologische vertroosting is: verlangen naar handelen.
  5. De verbeeldingsoefening kan helpen om tot een betere ecologische onderscheiding te komen. Neem in je verbeelding de toekomstige generaties voor ogen, of de armen, of de natuur. Hoe zouden zij naar ons kijken? Wat zouden zij ons vandaag vertellen?
  6. Ecologische troosteloosheid is: denken “het doet er niet toe wat we doen; de toestand is toch onomkeerbaar”.
  7. Ecologische troosteloosheid is: denken “hoe kan ik ooit veranderen wat ik al heel mijn leven doe?”.
  8. Ecologische troosteloosheid is: denken “ik sta er helemaal alleen voor’ en ‘anderen handelen niet, waarom zou ik het dan”.
  1. Ecologische troosteloosheid kun je het beste weerstaan door het erkennen van je eigen mislukkingen en zondigheid, vertrouwend op Gods genade. Na vallen kan je weer opstaan. We kunnen altijd opnieuw beginnen en een eerste stap zetten.
  2. De ultieme ecologische vertroosting is: de genade ontvangen om een schepping-mysticus te worden.

Lees de uitleg van de richtlijnen op www.cardoner.eu.