groep mensen met diverse beroepen

Het belang van waardevol werk

Een samenvatting en interpretatie van encycliek Laudato Si’, hoofdstuk 3.4 – De noodzaak de arbeid te beschermen, door Matty van Leijenhorst

Geheiligd werk

Over een week is het de Dag van de Arbeid. Deze feestdag valt samen met de feestdag van Sint Jozef Arbeider. Jozef werkte met zijn handen en voegde daarmee waarde toe aan het door God geschapen hout. In het Evangelie verschijnt hij als een rechtvaardige, hardwerkende, sterke man, die tegelijkertijd vol liefde zorgt voor zijn gezin. (LS 242)

Waarde toevoegen

Voor de mens is het belangrijk werk te kunnen doen dat waarde ergens aan toevoegt. Werken geeft namelijk betekenis aan het leven op deze aarde. Wij kunnen eigenschappen die God in de dingen legde, naar boven laten komen, en daarmee ergens waarde aan toevoegen (LS 124).

Ik moet hierbij denken aan het enorme stuk marmer waar Michelangelo met zijn inspanning ‘de David’ uitgehaald heeft. Maar het gaat niet alleen om nuttige of mooie voorwerpen die wij kunnen maken van de grondstoffen van de aarde of het bewerken van het land. Wij kunnen via onze inspanningen ook waarde toevoegen, bijvoorbeeld door onderzoek te doen en plannen te maken. En door relaties aan te gaan met alles wat anders is dan jijzelf. (LS 125)

Je leven verrijken

Inspanningen die ergens waarde aan toevoegen, voegen ook waarde toe aan je leven. Zeker als je het praktische werk combineert met gebed en studie (Ora et labora). (LS 126) Daarmee kun je zorgen voor je levensonderhoud, een beter mens worden en helemaal opbloeien. Idealiter kun je deze persoonlijke ontwikkeling doormaken door het werk wat je doet. (LS 127)

Investeren in werk

De mensheid snijdt zichzelf in de vingers door mensen te vervangen door machines. Werk is nodig en geeft zin aan ons leven. Daarom is het ook belangrijk mensen in nood niet alleen geld te geven, maar hun ook door zinnig werk een waardig leven te geven. Als werkgevers investeren in hun werknemers, dragen zij ook bij aan een gezonde maatschappij. (LS 128)

Waardevolle werkgelegenheid

De politiek heeft een verantwoordelijkheid om werk te blijven bieden. Hier heeft zij invloed op door maatregelen te nemen die kleine, maatschappelijk ondernemers duidelijk en krachtig steunen. Hiermee maken zij diversiteit mogelijk en kunnen meer mensen zinnig werk doen, wat de samenleving ten goede komt. (LS 129)

Zorg dragen

Daarmee komen we weer terug bij Jozef. Hij motiveert ons om onze diverse samenleving, bedrijf, gezin te beschermen met onzelfzuchtigheid en tederheid.

 

Vraag ter overweging

  1. Waarom is het belangrijk om waardevol werk te doen? Maakt het hiervoor verschil of je betaald of onbetaald werk doet?