Energieneutraal-The-Valley-op-de-Zuidas-Amsterdam.-Foto-Marcel-Steinbach

Foto Marcel Steinbach

Prosus, wie kent het niet? Ik, en jij waarschijnlijk. Maar het is één van de grootste Nederlandse bedrijven op de beurs. En indirect hebben we er regelmatig mee te maken. Het bedrijf investeert namelijk in maaltijdbezorging en online marktplaatsen.

Het is één van de grote beursgenoteerde bedrijven die kantoor houden op de Zuidas in Amsterdam. Één van de bedrijven die veel geld verdienen en grote invloed hebben op het klimaat, afvalproductie en het welzijn van mensen. Als je de website van Prosus mag geloven, gebruiken zij deze invloed positief. Maar er zijn te veel bedrijven die dat niet doen, waardoor ze mensen in armoede laten zitten en leefomgevingen vervuilen. Daarom lopen we een klimaatmars op de Zuidas.

Oproep tot dialoog en openheid in beslissingen

Alle projecten van bedrijven hebben effecten op de omgeving. Wij vragen bedrijven, samen met paus Franciscus in Laudato Si’ hier eerlijk en open over te zijn. Het algemeen welzijn is belangrijker dan snelheid, privébelangen en economische belangen.

Laat je plannen controleren op de ecologische en sociale impact. En maak ruimte voor inwoners van een plangebied om te vertellen hoe zij het probleem en de oplossingen zien. Zij hebben andere belangen dan alleen economische winst.

Soms worden er plannen gemaakt, die ernstige gevolgen hebben die we niet kunnen terugdraaien. In dat geval is het nodig dat men een project verandert of stopzet. Om het plan toch uit te voeren, moeten de planmakers zelf bewijzen dat er geen ernstige schade komt voor mens of milieu.

Gezonde groei

We hebben het hard nodig dat politiek en economie ten dienste staan van het leven. Voor het algemeen welzijn is een nieuwe economie nodig. Een economie met oog voor ethiek en nieuwe regels voor financiële handel en virtueel geld.

‘De markt’ kan niet alle wereldproblemen oplossen. De huidige economie beschermt het milieu bijvoorbeeld niet. Als we de menselijke creativiteit gebruiken, kunnen we tegelijk wereldproblemen oplossen én investeren in vernieuwende technieken.

Aan de ene kant van de wereld blijven mensen consumeren en grondstoffen gebruiken en aan de andere kant kunnen mensen geen menswaardig leven leiden. Het is tijd om in sommige delen van de wereld een vermindering van groei te accepteren. En de vrijgekomen middelen te gebruiken voor een gezonde groei op andere plaatsen.

In actie

Vrouw met protestbord:don't contribute to pollution. Let's be the solution.

Daarom komen wij in actie. We zijn van harte bereid onze levensstijl aan te passen, zodat we als consumenten beter zorgen voor onze naasten en natuur dichtbij en ver weg. Daarom proberen wij onze aankopen zorgvuldig en verantwoord te doen. Maar wij hebben daarbij hulp nodig van bedrijven en politiek. Hier vragen wij om op 31 mei op de Zuidas.

Wij komen als ‘Christenen voor klimaatrechtvaardigheid’ eerst samen om te bidden en de eer aan onze God te geven. Vervolgens lopen we mee met de klimaatmars om bedrijven aan te sporen tot het verminderen van hun negatieve impact en verminderen van afval en vooral met al hun keuzes mens en planeet te verkiezen boven poen.

Kom je ook naar Amsterdam? Meer info vind je op https://laudato-si.nl/event/klimaatmars-zuidas/