Laudato Si'

De zorg voor ons gemeenschappelijk huis

Agenda

Jaarprogramma De Huijberg - Bewust Natuurlijk Leven

20 feb 2020

Een aantal mensen van het voormalige milieuklooster Stoutenburg heeft in het West-Brabantse dorp Huijbergen een nieuwe start gemaakt. De leefgemeenschap gaat verder onder de naam ‘De Huijberg’. Gasten zijn welkom deel te nemen aan allerlei activiteiten. Voor het programma najaar 2019- zomer 2020, zie De Huijberg.

De ontkieming van de groene politiek

25 feb 2020

Op dinsdag 25 februari 2020 organiseren de Radboud Universiteit, het Centrum voor Parlementaire Geschiedenis (CPG) en het Katholiek Documentatie Centrum (KDC) een symposium over de PPR en de ontwikkeling van het milieubeleid in de Nederlandse politiek. Op het symposium staat de vraag centraal hoe de urgente samenlevingsvragen van vandaag al vanaf de late jaren '60 werden geformuleerd, geagendeerd en gekanaliseerd door de PPR en andere spelers. De worsteling om aandacht voor en erkenning van het belang van maatschappelijke thema's als milieu en een solidaire samenleving droeg bij tot de oprichting  van de Politieke Partij Radikalen (PPR), waarvan veel leden afkomstig waren uit de Katholieke Volkspartij (KVP). Vijftig jaar later zijn veel van de thema’s en werkwijzen van de PPR gemeengoed geworden. In 1990 ging de PPR over in GroenLinks.

Deelname is gratis. Aanmelden via telefoon of email vóór uiterlijk 18 februari 2020: tel: (024) 361 24 57, E-mail: info@kdc.ru.nl
Datum/tijd: 25 februari 2020, 13.00u - 17.30u., Radboud Universiteit, Universiteitsbibliotheek, zaal 01.05d, Erasmuslaan 36 te Nijmegen

PDF BestandDe ontkieming van de groene politiek.pdf

Groen denken, doen en geloven

29 feb 2020
Studiedag over Groene Theologie met Trees van Montfoort, schrijfster van 'het beste theologisch boek van het jaar 2019' met dezelfde titel. Zij en Marjolein Tiemens-Hulscher (bioloog, oprichtster van Groen Geloven) nemen deelnemers mee op zoek naar een nieuwe verbinding tussen duurzaamheid en geloof.


Waar: Johannescentrum, Moezeldreef 400, Utrecht-Overvecht
Wanneer: 29 februari 2020 van 10.00 – 16.00.
Aanmelden: janskerkgemeente.nl.
Toegang: € 20,- (inclusief biologische lunch)

PDF BestandGroen denken, doen en geloven.pdf

Congres Duurzame duurzaamheid: Ecologische bekering en betrokkenheid

12 mar 2020

Op 12 en 13 maart 2020 organiseert het Franciscaans Studiecentrum in samenwerking met de Tilburg School of Catholic Theology een congres over 'Duurzame duurzaamheid: Ecologische bekering en betrokkenheid'. Op het congres komen zaken aan de orde als de relatie tussen waarden en gedrag, de kracht van motivatie en emoties, de rol van ervaring en creativiteit, het belang van bewustzijn en verantwoordelijkheid, de waarde van beleving en lichamelijkheid, de plaats van mysterie en contemplatie, en het voorbeeld van verhalen en de natuur. Daarbij gaat het steeds om de vraag, hoe mensen bevrediging vinden in echte betrokkenheid en vruchtbaar ethisch handelen. Aanbevelingen worden gegeven die soms al zo oud zijn als de Chinese wijsbegeerte en de franciscaanse spiritualiteit, maar nog steeds hun waarde kunnen bewijzen. Sprekers zijn onder meer Marjan Minnesma (Urgenda) en Maria Anne van Dijk (ABN AMRO). Voor het programma, zie de flyer. Aanmelden kan via: fkt.uvt.nl/aanmelding

Naar een Franciscaanse economie

26 mar 2020

Op initiatief van paus Franciscus vindt van 26-28 maart in Assisië een congres plaats van jonge economen en bedrijfsleiders om plannen te ontwikkelen voor een rechtvaardige en duurzame economie. Onderwerp van gesprek is ook hoe katholieken wereldwijd kunnen bijdragen aan een fossielvrije samenleving. Zie: Economy of Francesco.

‘Financiële ethiek na de kredietcrisis?’

27 mar 2020

In LS schrijft paus Franciscus ook over de noodzaak om financiële en economische structuren te veranderen. Het Centrum voor de Sociale Leer van de Kerk organiseert een studiemiddag over de lessen die (niet) zijn geleerd na de wereldwijde financiële crisis van 2008. Hoe staat het met een economie met meer aandacht voor ethische principes en voor een nieuwe reglementering van de financiële activiteiten? Hoe kunnen nieuwe economische en financiële systemen worden ontwikkeld met regels en voorschriften die het algemene welzijn en het respect voor de menselijke waardigheid bevorderen. Het Vaticaan heeft daartoe het document ‘Overwegingen voor een ethische onderscheiding in het huidige economische en financiële systeem’ opgesteld. Dit document gaat uit van de Sociale Leer van de Kerk en het beschrijft fundamentele overwegingen en referentiepunten ter ondersteuning van de gewenste ontwikkeling en de verdediging van de menselijke waardigheid.
De studiemiddag vindt plaats op vrijdagmiddag 27 maart 2020 in het circulair paviljoen ‘de Circl’ aan de Zuid-As van Amsterdam.Aanmelding: vóór 23 maart 2020 op info@cslk.nl of 06-53887641 (CSLK, Philip Weijers).

PDF Bestand‘Financiële ethiek na de kredietcrisis?’.pdf

Dag van de Aarde

22 apr 2020

In 2020 wordt voor de 50e keer de Dag van de Aarde gevierd. De Global Catholic Climate Movement mobiliseert katholieken wereldwijd om deze dag aandacht te besteden aan het milieu en de noodzaak maatregelen te nemen opdat ook toekomstige generaties kunnen genieten van de schoonheid van de aarde. In Rome zal een groot evenement plaatsvinden.

Ecologische ethiek: “Waar planten Gods lof zingen”

08 mei 2020

Derde van de serie bijeenkomsten die het Franciscaans Studiecentrum organiseert i.s.m. TST Luce. Een excursie naar de Hof van Lof in Megen (www.hofvanlof.nl). Voor meer informatie, zie de folder.

PDF BestandEcologische ethiek: “Waar planten Gods lof zingen”.pdf

Laudato Si’ Week (mondiaal)

16 mei 2020

Van 16 tot 24 mei herdenken katholieken wereldwijd dat de encycliek Laudato Si’ precies vijf jaar geleden werd gepubliceerd. Het Vaticaan, de Global Catholic Climate Movement en andere organisaties roepen op tot speciale vieringen om dit moment te markeren. In Rome vindt aan het eind van deze week een grote conferentie plaats over Laudato Si’.

Groene Fietsroute

20 jun 2020

Op 20 juni 2020 organiseren A Rocha en de Groene Kerken de Groene Fietsroute. Op verschillende locaties in Nederland worden fietsroutes uitgezet langs Groene Kerken, om lekker buiten te zijn én van elkaar te leren hoe je als kerk duurzamer en eerlijker kan zijn. De organisatie is hiervoor nog op zoek naar kerken die de kerktuin ‘groener’ hebben gemaakt of daarmee bezig zijn, bijvoorbeeld door aanleg van bloeiende bloemen en planten of een kruidenrijk grasveld, het plaatsen van nestkasten of een bijenhotel, of het aanleggen van een groen dak. Stuur een mailtje naar hartvoordeschepping@arocha.org.

Foto bij Groene Fietsroute

© 2016 - 2020 - Laudato Si' | Website: voorloper.com | Foto's

Deze website maakt gebruik van cookies. Door deze melding weg te klikken of gebruik te blijven maken van de website geef je toestemming voor het gebruik van cookies.

akkoord