Laudato Si'

De zorg voor ons gemeenschappelijk huis

Uitslag presidentsverkiezingen Verenigde Staten

Klik voor de bron van de afbeelding

De voor velen onverwachte zege van Donald J. Trump bij de presidentsverkiezingen van 8 november zal zeker gevolgen hebben voor het beleid op het gebied van klimaatverandering en andere thema's die in de encycliek aan de orde komen.  Daarom worden kort enkele vragen beantwoord:

Wat vindt paus Franciscus van Donald Trump?

Zoals veel mensen weten heeft paus Franciscus tijdens een vliegreis zich al eens scherp uitgelaten over Trump. Hij noemde Trump 'niet Christelijk', omdat hij alleen denkt aan het bouwen van muren in plaats van het slaan van bruggen. Toch heeft, zoals vrijwel ieder staatshoofd ter wereld, ook paus Franciscus Donald Trump gefeliciteerd met zijn verkiezing tot president. Hij voegde hier wel aan toe te bidden voor een goede toekomst voor zowel Trump als de VS.

Wat betekent Donald Trump voor het Klimaatakkoord van december 2015 (Parijs)?

Hoewel Donald Trump heeft gezworen de effecten van het Klimaatakkoord voor de VS teniet te willen doen en heeft verklaard klimaatverandering een 'hersenspinsel' te vinden, of zelfs 'een complot van Chinezen', kan hij de komende drie jaren de handtekening van de regering Obama onder het Klimaatakkoord niet ongedaan maken (hierna kan dit dus wel). Wel kan hij per direct de financiering voor het Klimaatfonds, waarmee klimaatprojecten in de Derde Wereld worden betaald, stopzetten. Zie link.

De Amerikaanse voorvechter van de strijd tegen klimaatverandering, Al Gore, heeft een verklaring uit laten gaan met daarin zijn visie op een toekomstig milieubeleid in samenwerking met Trump.

Ban-Ki-Moon, de voorzitter van de Verenigde Naties, heeft in de media ook al duidelijk laten blijken dat hij hoopt Trump te kunnen overtuigen van de noodzaak van klimaatbeleid.

Mocht dit alles niet helpen, dan is het aannemelijk dat -op papier over drie jaar-, maar in praktijk misschien wel eerder het Klimaatverdrag wordt opgezegd door diverse landen. Met name voor India en China was het deelnemen van de VS een absolute voorwaarde voor hun eigen 'pledges'.

-update 17 november 2016-

Inmiddels zult u evenals wij in het nieuws vernomen hebben dat Donald Trump juridisch advies heeft gevraagd om binnen de opzegtermijn van 4 jaar (waarvan er reeds 1 verstreken is) onder het Klimaatakkoord uit te komen. Bij deze constructie treedt de VS uit het grondleggend verdrag van het UNFCCC (United Nations Framework Conference on Climate Change), waardoor ook de verplichting tot het naleven van de klimaatdoelstellingen vervalt. Echter staat het ieder land legaal gezien vrij de beloftes uit het Klimaatverdag met voeten te treden. Er is namelijk geen internationale rechterlijke macht die naleving van het akkoord kan afdwingen en geldboetes op kan leggen aan niet-implementerende landen.

Verassend is wellicht dat nu ook China, 's werelds grootste vervuiler op het moment, de VS aanspoort om te investeren in duurzame energie: zie bericht.

- update 23 november -

De afgelopen week zijn er verschillende berichten over Trump en zijn relatie tot het klimaatverdrag verschenen. Allereerst presenteerde Donald Trump een 6-punten-programma, met daarin zijn voorgenomen acties in zijn eerste honderd dagen als president. Één van die zes punten is het terugdraaien van milieubelastingen op fossiele brandstoffen en hieruit opgewekte energie. Hiermee hoopt Trump onder andere de kolenmijnen in het midden van de VS weer levensvatbaar te maken. Goed nieuws voor de werkgelegenheid, maar slecht nieuws voor het klimaat. Vandaag verscheen echter een opmerkelijk interview met Donald Trump in The New York Times, een krant die altijd zeer kritisch is geweest over de plannen van Trump en openlijk zijn steun uitsprak voor zijn tegenkandidate Hillary Clinton. In dit interview verklaart hij het klimaatverdrag met 'een open blik' te willen bekijken. Ook geeft hij voor het eerst toe dat er menselijke invloed bestaat op de opwarming van de aarde. Het is niet het enige punt waarop hij een draai maakt, zo heeft hij ook zijn standpunt over omstreden martelmethoden voor terreurverdachten gewijzigd. Het is dus even afwachten voor ons of Donald Trump uit de campagne wel dezelfde man is als President Trump vanaf januari 2017.

© 2016 - 2019 - Laudato Si' | Website: voorloper.com | Foto's

Deze website maakt gebruik van cookies. Door deze melding weg te klikken of gebruik te blijven maken van de website geef je toestemming voor het gebruik van cookies.

akkoord