Laudato Si'

De zorg voor ons gemeenschappelijk huis

Liturgisch materiaal voor Scheppingsperiode 2019

Ecokerk logo
Ecokerk logo
Op 1 september, 'Werelddag van gebed voor de zorg voor de schepping', besteden katholieken wereldwijd extra aandacht aan de zorg voor de schepping. Dit jaar is 1 september een zondag. De Vlaamse organisatie Ecokerk heeft een omvangrijke brochure gemaakt met liturgisch materiaal en werkvormen om als kerk of religieuze gemeenschap op deze dag en de daarop volgende Scheppingsperiode te werken aan ‘de zorg voor ons gemeenschappelijk huis’. De Scheppingsperiode omspant de periode van 1 september tot en met 4 oktober, de feestdag van Franciscus van Assisi.

In overleg met Ecokerk heeft de Laudato Si’ werkgroep Nederland het materiaal aangepast aan Nederland: af en toe net iets andere bewoordingen gebruikt of verwijzingen gedaan naar Nederlandse organisaties. 

PDF BestandLiturgisch materiaal voor Scheppingsperiode 2019.pdf

24 mei: verjaardag Laudato Si én globale klimaatstaking

De vierde verjaardag van de encycliek Laudato Si valt samen met de tweede Mondiale Klimaatstaking. In Laudato Si' schreef paus Franciscus: “De jongeren eisen van ons verandering. Ze vragen zich af hoe het mogelijk is te beweren dat men aan een betere toekomst werkt zonder na te denken over de milieucrisis en het lijden van de uitgestotenen.” (nr.13) Op veel plekken ter wereld zullen acties en activiteiten plaatsvinden op 24 mei. Zo zal in Brussel een tweede globale staking voor het klimaat starten om 14.00 u. vanaf het Noordstation. In de Bijstandskerk in Brussel is er op 23 en 24 mei de tweedaagse "Vasten voor het leven", gelinkt aan het klimaatthema en Laudato Si. De deelnemers zullen op vrijdag ook mee lopen in de klimaatstaking. Het volledige programma vindt je via de website van Ecokerk

Foto bij 24 mei: verjaardag Laudato Si én globale klimaatstaking

De tiener en de paus

Een opmerkelijke ontmoeting, die paar minuten die paus Franciscus en de inmiddels wereldberoemde jonge milieuactiviste uit Zweden op het Sint Pieterplein met elkaar spraken op 17 april. Een van de belangrijkste religieuze leiders ter wereld en de tiener die met haar directe acties voor het Zweedse parlement vorige maand wereldwijd een miljoen jongeren inspireerde om de straat op te gaan. Aangezien Zweden een van de meest geseculariseerde landen ter wereld is, is de kans groot dat Greta niet gelovig is. Maar ze doet waartoe de paus overal ter wereld jongeren oproept, namelijk zich in te zetten voor de toekomst van de aarde. 

Op een poster die ze in haar handen ophield riep Thunberg op om op 24 mei weer deel te nemen aan een wereldwijde scholierenstaking. Niet toevallig is dat precies vier jaar na publicatie van Laudato Si’. 

Foto bij De tiener en de paus

Sterke kerkelijke deelname aan Klimaatmars

Tijdens de vorige Klimaatmars in 2017 was er nauwelijks een zichtbare deelname vanuit de kerken. Dat was op 10 maart jl. wel anders. De Dominicuskerk zat rond 12.30 u. bomvol mensen die vanaf de kerk meeliepen met de Klimaatmars. Mgr. Jan Hendriks van Haarlem-Amsterdam, René de Reuver, scriba van de PKN en Jan Wolsheimer van MissieNederland hielden korte toespraken. Maar de krachtigste oproep kwam van een tiener van de Dominicuskerk die op 7 februari in Den Haag had meegelopen met de Klimaatmars van de scholieren. “Nu zijn jullie, ouderen, aan de beurt!”

Op de Dam sloot het kerkelijke blok zich even na 13.00 u. aan bij de 40.000 andere demonstranten. De regen stroomde onafgebroken, de wind waaide bijna met stormkracht en de gevoelstemperatuur was dichtbij het vriespunt. Maar wát een sfeer, wát een sterk signaal aan de politiek dat het roer om moet!

Foto bij Sterke kerkelijke deelname aan Klimaatmars

Pagina 5 van 16. Eerste pagina 34567 Laatste Pagina.

© 2016 - 2020 - Laudato Si' | Website: voorloper.com | Foto's

Deze website maakt gebruik van cookies. Door deze melding weg te klikken of gebruik te blijven maken van de website geef je toestemming voor het gebruik van cookies.

akkoord