Laudato Si'

De zorg voor ons gemeenschappelijk huis

Laten we van het Nieuwe Normaal een Groen Normaal maken

De coronacrisis heeft een enorme impact gehad op ons leven. We moeten allemaal wennen aan ‘het nieuwe normaal’. Is dat business as usual maar dan met mondkapje, of is dit een wake-up call om te werken aan daadwerkelijke verandering? Daarover zijn de afgelopen weken twee opmerkelijke boeken gepubliceerd. ‘Life after the pandemic’ is een bundeling preken die paus Franciscus tijdens de eerste paar maanden van de pandemie heeft gehouden.Corona heeft onze kwetsbaarheid en valse zekerheden blootgelegd, aldus de paus. De toekomst ziet er grimmig uit als we ons leefmilieu verwoesten. Maar als we de handen ineen slaan, nu tijdens de coronacrisis en later tijdens andere crises, kunnen we fundamentele verandering teweeg brengen. “Laten we in onszelf de antilichamen vinden van rechtvaardigheid, naastenliefde en solidariteit,” schrijft de paus.
Een nieuw boek van Alfred Slomp, dat zaterdag 29 augustus werd gelanceerd, toont opmerkelijke parallellen met deze boodschap. In ‘Het Groene Normaal’ roept Slomp christenen op om voor de aarde te zorgen. “In de niet-christelijke wereld wordt daar al hard aan gewerkt, en daar moeten christenen bij aanhaken. Wij zijn dit aan onze schepper verplicht”, aldus Slomp in een interview met dagblad Trouw. De boodschap van Het Groene Normaal is samengevat in een manifest, dat is ondertekend door diverse christelijke organisaties, waaronder de Laudato Sí-werkgroep Nederland, Micha Nederland, Missie Nederland, Groene Kerken, A Rocha en de ChristenUnie.

Foto bij Laten we van het Nieuwe Normaal een Groen Normaal maken

Nieuw Vaticaans document over integrale ecologie

Het behoud van de schepping en de bescherming van het menselijk leven is een essentiële plicht in het christelijk leven en geen bijkomstigheid. Dat staat in een nieuw document van 227 pagina’s dat het Vaticaan presenteerde op 18 juni. Titel is ‘Op weg naar de zorg voor voor het gemeenschappelijke huis’. Het is vooral bedoeld om christelijke gemeenschappen richtlijnen te geven om de boodschap van Laudato Si’ in de praktijk te brengen – van deelname aan de internationale, oecumenische Scheppingsperiode tot aan het terugtrekken van investeringen uit de fossiele industrie. Tomás Insua, directeur van de Global Catholic Climate Movement, sprak van een “profetisch” document. Hij hoopt dat “het de katholieke gemeenschap nog meer zal stimuleren om zorg te dragen voor ons gemeenschappelijk huis, vooral tegen de achtergrond van het Laudato Sí-jaar dat paus Franciscus onlangs heeft uitgeroepen.” 

Foto bij Nieuw Vaticaans document over integrale ecologie

Plant een Laudato Si’-boom

Foto bij Plant een Laudato Si’-boom

De Scheppingsperiode (1 september – 4 oktober) wordt elk jaar groter. Dit jaar zullen ook veel katholieke gemeenschappen activiteiten organiseren in verband met het speciale Laudato Si’ jaar. Voor Vlaanderen en Nederland is een uitgebreid katern gemaakt met suggesties om als gemeenschap stil te staan bij de Scheppingsperiode. De Laudato Si’ werkgroep Nederland sluit zich aan bij de oproep van de Belgische kerkelijke organisatie Ecokerk om in deze periode een Laudato Si’ boom te planten. Een vrucht- of fruitboom symboliseert mooi de oproep om de vruchten van de aarde te delen. Bovendien duurt het enkele jaren voordat hij vrucht draagt. Ook dat is symbolisch: het vraagt soms wat geduld om resultaten te zien van onze inspanningen.

De stichting Corazon heeft een speciale actie lopen om fruitbomen die zijn gered van de versnipperaar aan te bieden. U kunt een boompje bestellen op corazon.nu/de-fruitbomenactie-2019-2020

PDF BestandAanbod voor liturgie, bezinning en actie Scheppingsperiode 2020.pdf

Vaticaan lanceert Jaar van Laudato Si’

Foto bij Vaticaan lanceert Jaar van Laudato Si’

Het Vaticaanse departement (‘dicasterie’) voor de bevordering van integrale ontwikkeling heeft een Bijzonder Laudato Si'-jaar afgekondigd. Deze start op zondag 24 mei 2020, precies 5 jaar nadat paus Franciscus zijn handtekening zette onder de gelijknamige encycliek. Die dringt zich meer en meer op als de evenknie en actualisering van Rerum Novarum, de baanbrekende sociale encycliek uit 1891,die na ruim 100 jaar nog telkens herdacht wordt op Hemelvaart.

De viering van het Laudato Si'-jaar gaat gepaard met allerlei initiatieven. Een belangrijke volgende stap na de Laudato Si-Week is de Periode van de schepping, van 1 september tot en met 4 oktober. In de herfst zal de Dicasterie diverse webinars organiseren, o.a. over onderwijs en duurzaamheid (15 oktober) en economie en duurzaamheid (21 november). Op 20-21 mei 2021 vindt een bijzondere Conferentie plaats ter afsluiting van het Laudato Si'-jaar met uitreiking van Laudato Si' Awards en lancering van een actieplatform. Dat actieplatform heeft de ambitie om een duurzame beweging vanuit de basis van de kerk te stimuleren: van gezinnen en scholen tot religieuze instituten en bisdommen.  

Bekijk het hele programma van het Laudato Si'-jaar (pdf, Engels).

Pagina 5 van 19. Eerste pagina 34567 Laatste Pagina.

© 2016 - 2021 - Laudato Si' | Website: voorloper.com | Foto's

Deze website maakt gebruik van cookies. Door deze melding weg te klikken of gebruik te blijven maken van de website geef je toestemming voor het gebruik van cookies.

akkoord