Laudato Si'

De zorg voor ons gemeenschappelijk huis

Katholieke ontwikkelingsorganisaties eisen klimaatgerechtigheid

​Naar aanleiding van het recente IPCC-rapport dat waarschuwt tegen de te snelle opwarming van de aarde, hebben leiders van katholieke ontwikkelingsorganisaties een oproep gedaan voor drastische maatschappelijke veranderingen. CIDSE, de overkoepelende organisatie van deze organisaties, heeft in september jl. al een eigen rapport gepubliceerd over de noodzaak van een omslag in ons denken en doen. Genoemd worden o.a. een snelle overgang van fossiel brandstoffen naar duurzame vormen van energie, biologische landbouw, vermindering van vleesconsumptie en een 'economy beyond growth'. 

Foto bij Katholieke ontwikkelingsorganisaties eisen klimaatgerechtigheid

Klimaatpelgrimage

Op 3 oktober startte in Rome een pelgrimage naar Polen. De tocht staat in het teken van de Klimaattop (COP24) die van 3 tot 14 december plaatsvindt in Katowice (Polen). COP24 zal de implementatie bespreken van het Akkoord van Parijs (2015). De situatie is sinds 2015 aanzienlijk gewijzigd, aangezien de Verenigde Staten hebben aangegeven het Akkoord van Parijs te zullen verlaten. De pelgrims zullen de 1500 km te voet afleggen. Hun boodschap is dat christenen wereldwijd een oplossing willen voor het klimaatprobleem. Deelnemers komen uit alle continenten en roepen eensgezind op tot actie ter verdediging van de meest kwetsbare zusters en broeders.

Foto bij Klimaatpelgrimage

Boodschap Wereldgebedsdag voor de schepping 2018

Foto bij Boodschap Wereldgebedsdag voor de schepping 2018

Ter gelegenheid van de Wereldgebedsdag voor de schepping op 1 september jl., publiceerde paus Franciscus zijn jaarlijkse boodschap voor de schepping. Hij laat zich scherp uit over de privatisering van drinkwater. De hele wereld draagt een zware morele verantwoordelijkheid als aan de armen de toegang tot drinkbaar water wordt ontzegd, aldus de paus. In zijn boodschap klaagt hij ook de groeiende hoeveelheden plastic en ander afval in de zeeën aan en schrijft dit grotendeels toe aan het gebrek aan grensoverschrijdende en internationaal bindende regels. De Nederlandse vertaling is hier te vinden. 

Zusters wereldwijd starten campagne ‘Sowing Hope for the Planet’

Het bestuur van de Unie van Vrouwelijke Generale Oversten (UISG) heeft in mei besloten tot een ‘Sowing hope for the planet’ campagne. De UISG nodigt alle religieuze instituten uit tot een diepere bezinning op Laudato Si’. Ze wil ook stimuleren dat zusters manieren vinden om de boodschap van de encycliek vorm te geven in concrete daden. Tijdens de volgende Algemene Vergadering van de UISG in 2019 zullen deelnemers een verklaring opstellen met de oproep in beweging te komen voor onze aarde. De zusters werken in deze campagne samen met de JPIC-commissie van UISG/USG en de Global Catholic Climate Movement.

PDF BestandZusters wereldwijd starten campagne ‘Sowing Hope for the Planet’.pdf

Pagina 5 van 13. Eerste pagina 34567 Laatste Pagina.

© 2016 - 2019 - Laudato Si' | Website: voorloper.com | Foto's

Deze website maakt gebruik van cookies. Door deze melding weg te klikken of gebruik te blijven maken van de website geef je toestemming voor het gebruik van cookies.

akkoord