Laudato Si'

De zorg voor ons gemeenschappelijk huis

Zusters wereldwijd starten campagne ‘Sowing Hope for the Planet’

Het bestuur van de Unie van Vrouwelijke Generale Oversten (UISG) heeft in mei besloten tot een ‘Sowing hope for the planet’ campagne. De UISG nodigt alle religieuze instituten uit tot een diepere bezinning op Laudato Si’. Ze wil ook stimuleren dat zusters manieren vinden om de boodschap van de encycliek vorm te geven in concrete daden. Tijdens de volgende Algemene Vergadering van de UISG in 2019 zullen deelnemers een verklaring opstellen met de oproep in beweging te komen voor onze aarde. De zusters werken in deze campagne samen met de JPIC-commissie van UISG/USG en de Global Catholic Climate Movement.

PDF BestandZusters wereldwijd starten campagne ‘Sowing Hope for the Planet’.pdf

200ste Groene Geloofsgemeenschap

Foto bij 200ste Groene Geloofsgemeenschap

Vorig jaar waren er nog maar 130 kerken of moskeeën met het label ‘Groene Kerk’. Deze week krijgt de tweehonderdste religieuze gemeenschap het label 'groen'. De GroeneKerkenactie is een initiatief van Kerk in Actie en Tear. Zij geven het groene label af en adviseren over mogelijkheden, zoals het plaatsen van zonnepanelen, duurzamer investeren, het gebruik van speciale verf die warmte beter vasthoudt of led-verlichting voor energiebesparing. Sommige kerken komen ook met eigen initiatieven, zoals de Dominicanenkerk in Zwolle. Daar maakte beeldend kunstenares Marit Otto een 'Klimaat Madonna’ van plastic afval.

Onder de 200 groene gemeenschappen zijn twaalf moskeeën. Volgens Jan Vroonland, vrijwilliger bij Kerk in Actie, is duurzaamheid een verbindende factor tussen religies. "We willen allemaal schone lucht en gezond eten, dus dat bindt ons voor 100 procent." Hij hoopt uiteindelijk ook andere gemeenschappen, zoals de joodse en boeddhistische, erbij te betrekken. Bron: NOS.nl

Materiaal voor Scheppingsperiode van Ecokerk

Foto bij Materiaal voor Scheppingsperiode van Ecokerk

Van 1 september tot 4 oktober 2018 loopt de Scheppingsperiode. Het Belgische 'Ecokerk' komt elk jaar met verwerkingsmateriaal voor de viering van deze periode. Met ‘Kies lokaal’ geeft Ecokerk dit jaar extra aandacht aan ons voedsel, als belangrijk onderdeel van het klimaatplan van je gezin of groep. In de brochure voor liturgie, bezinning, gesprek en actie is een aanbod te vinden dat gedurende de hele periode gebruikt kan worden. Achtergrond en informatie over de campagne, de bezinningsbrochure en het volledige (downloadbare) aanbod vind je op Ecokerk

600 Amerikaanse katholieke instellingen blijven wel meedoen met klimaatakkoord Parijs

Op 18 juni, de derde verjaardag van de encycliek Laudato Si', werd bekend dat bijna 600 katholieke organisaties, waaronder bijna 200 religieuze gemeenschappen, de Catholic Climate Declaration hebben ondertekend.

Deze verklaring onderschrijft de katholieke steun voor het klimaatverdrag van Parijs, waaruit de regering Trump zich heeft teruggetrokken. De organisaties willen hiermee in het gat stappen dat is gevallen door het besluit van de president niet langer mee te doen aan de afspraken die in Parijs zijn gemaakt om de CO2 uitstoot te verminderen.

Katholieke sociale leer

"De Katholieke Klimaatverklaring is gestoeld op de katholieke sociale leer en is een belangrijke stap in de voortdurende inspanningen van de katholieke kerk in de VS voor de zorg voor ons gemeenschappelijk huis en in het tegengaan van klimaatverandering. Hierin verbindt de kerk zich met andere Amerikaanse organisaties die zich blijven inzetten voor het klimaatakkoord van Parijs," aldus Dan Misleh, directeur van het Catholic Climate Convenant.

Onder de ondertekenaars bevinden zich naast die ruim 200 religieuze instituten ook 37 bisdommen, meer dan 100 parochies, 61 katholieke universiteiten en tientallen katholieke zorgorganisaties. "Als katholieke gemeenschappen, organisaties en instituten in de Verenigde Staten, sluiten we ons aan bij andere organisaties in de hele Amerikaanse samenleving om er zeker van te zijn dat de VS wereldwijde leider blijven in het terugdringen van de uitstoot van CO2. We roepen de regering op zich aan te sluiten bij deze wereldwijde gemeenschap en zich weer aan te sluiten bij het akkoord van Parijs", staat in de verklaring te lezen.

Gods schepping is in gevaar

Ook de Leadership Conference of Women Religious, de Amerikaanse conferentie van vrouwelijke hogere oversten, heeft de verklaring ondertekent. Voorzitster zuster Sharlet Wagner: "Gods schepping is in gevaar door ons acties. Wij moeten inzien dat de schepping een geschenk is, waar we van mogen genieten, maar ook moeten veiligstellen en beschermen voor toekomstige generaties. Klimaatverandering laat ons zien dat het om een morele crisis en morele vragen gaat. We moeten ons allemaal zelf de vraag stellen wat ons antwoord hierop is."

Rachelle Wenger, directeur van een van de zorgorganisaties, noemt klimaatverandering niet alleen een politiek probleem, het is ook een gezondheidskwestie. Ze verwees daarbij naar een rapport van de WHO dat stelt dat tussen 2030 en 2050 door de klimaatverandering meer dan 250.000 mensen extra zullen sterven vanwege, ondervoeding, malaria, extreme hitte en ander omstandigheden die eigenlijk te voorkomen zijn.

Concrete actie

Veel van de instituten die de verklaring hebben ondertekend, laten het niet alleen bij woorden maar hebben ook daadwerkelijk geïnvesteerd in het terugdringen van de uitstoot van CO2. Zuster Wagner noemde enkele voorbeelden. Zo hebben de zusters van het H. Kruis een fonds opgericht waarmee zij hun uitstoot door bijvoorbeeld vliegreizen compenseren door de aanplant van bomen of de aanschaf van zonnepanelen voor scholen en kloosters in Bangladesh en India. Ook scholen van religieuze instituten in de VS zelf investeren in zonne-energie proberen voor 2030 energie-neutraal te zijn.

Bisschop Pates referent voor de Chatolic Climate Covenant, doet er alles aan zoveel mogelijk Amerikaanse bisschoppen te winnen om ook de verklaring te ondertekening. Hij is van mening dat hun bijdrage een positieve invloed zal hebben. Hij wijst daarbij regelmatig op de oproep van paus Franciscus in Laudato Si'. "Hij (paus Franciscus) roept op tot actie. Ik denk dat we hem moeten gehoorzamen. Hij wil niet alleen dat we zeggen 'Nou dat is een goed idee.' Nee, hij wil dat we in actie komen."

De hele verklaring (Engels)

Pagina 5 van 13. Eerste pagina 34567 Laatste Pagina.

© 2016 - 2019 - Laudato Si' | Website: voorloper.com | Foto's

Deze website maakt gebruik van cookies. Door deze melding weg te klikken of gebruik te blijven maken van de website geef je toestemming voor het gebruik van cookies.

akkoord