Laudato Si'

De zorg voor ons gemeenschappelijk huis

Een toekomst voor de aarde en haar bewoners

De Belgische bisschoppen hebben op 10 juli jl. een open brief gepubliceerd, getiteld 'Tijd voor de Schepping: een toekomst voor de aarde en al haar bewoners'. Zij vragen kerken om de Scheppingsperiode te benutten om hun roeping als hoeders van Gods schepping te herbevestigen, verdiepen en om te zetten in concrete daden. De situatie is urgent, schrijven zij. In mei 2019 maakte het biodiversiteitsrapport van de Verenigde Naties duidelijk dat een achtste van alle dier- en plantensoorten in de wereld met uitsterven is bedreigd. Ook wijzen de bisschoppen op de conclusie van een intergouvernementele groep van klimaatexperts in 2018 dat om de opwarming van de aarde tot 1,5°C te beperken de wereldwijde CO²-uitstoot tegen 2030 moet worden gehalveerd. 

Op 23 september worden alle wereldleiders verwacht in New York voor een extra klimaattop. De Belgische bisschoppen dringen aan op moedige en verregaande klimaatplannen. Dat kan volgens hen ook: als we armoede bannen, de aarde eerlijk delen, de economie hervormen, de natuur beschermen en met z’n allen gaan leven binnen de ecologische grenzen van een gezonde planeet. 

Foto bij Een toekomst voor de aarde en haar bewoners

Liturgisch materiaal voor Scheppingsperiode 2019

Ecokerk logo
Ecokerk logo
Op 1 september, 'Werelddag van gebed voor de zorg voor de schepping', besteden katholieken wereldwijd extra aandacht aan de zorg voor de schepping. Dit jaar is 1 september een zondag. De Vlaamse organisatie Ecokerk heeft een omvangrijke brochure gemaakt met liturgisch materiaal en werkvormen om als kerk of religieuze gemeenschap op deze dag en de daarop volgende Scheppingsperiode te werken aan ‘de zorg voor ons gemeenschappelijk huis’. De Scheppingsperiode omspant de periode van 1 september tot en met 4 oktober, de feestdag van Franciscus van Assisi.

In overleg met Ecokerk heeft de Laudato Si’ werkgroep Nederland het materiaal aangepast aan Nederland: af en toe net iets andere bewoordingen gebruikt of verwijzingen gedaan naar Nederlandse organisaties. 

PDF BestandLiturgisch materiaal voor Scheppingsperiode 2019.pdf

24 mei: verjaardag Laudato Si én globale klimaatstaking

De vierde verjaardag van de encycliek Laudato Si valt samen met de tweede Mondiale Klimaatstaking. In Laudato Si' schreef paus Franciscus: “De jongeren eisen van ons verandering. Ze vragen zich af hoe het mogelijk is te beweren dat men aan een betere toekomst werkt zonder na te denken over de milieucrisis en het lijden van de uitgestotenen.” (nr.13) Op veel plekken ter wereld zullen acties en activiteiten plaatsvinden op 24 mei. Zo zal in Brussel een tweede globale staking voor het klimaat starten om 14.00 u. vanaf het Noordstation. In de Bijstandskerk in Brussel is er op 23 en 24 mei de tweedaagse "Vasten voor het leven", gelinkt aan het klimaatthema en Laudato Si. De deelnemers zullen op vrijdag ook mee lopen in de klimaatstaking. Het volledige programma vindt je via de website van Ecokerk

Foto bij 24 mei: verjaardag Laudato Si én globale klimaatstaking

De tiener en de paus

Een opmerkelijke ontmoeting, die paar minuten die paus Franciscus en de inmiddels wereldberoemde jonge milieuactiviste uit Zweden op het Sint Pieterplein met elkaar spraken op 17 april. Een van de belangrijkste religieuze leiders ter wereld en de tiener die met haar directe acties voor het Zweedse parlement vorige maand wereldwijd een miljoen jongeren inspireerde om de straat op te gaan. Aangezien Zweden een van de meest geseculariseerde landen ter wereld is, is de kans groot dat Greta niet gelovig is. Maar ze doet waartoe de paus overal ter wereld jongeren oproept, namelijk zich in te zetten voor de toekomst van de aarde. 

Op een poster die ze in haar handen ophield riep Thunberg op om op 24 mei weer deel te nemen aan een wereldwijde scholierenstaking. Niet toevallig is dat precies vier jaar na publicatie van Laudato Si’. 

Foto bij De tiener en de paus

Pagina 4 van 15. Eerste pagina 23456 Laatste Pagina.

© 2016 - 2020 - Laudato Si' | Website: voorloper.com | Foto's

Deze website maakt gebruik van cookies. Door deze melding weg te klikken of gebruik te blijven maken van de website geef je toestemming voor het gebruik van cookies.

akkoord