Laudato Si'

De zorg voor ons gemeenschappelijk huis

Plant een Laudato Si’-boom

Foto bij Plant een Laudato Si’-boom

De Scheppingsperiode (1 september – 4 oktober) wordt elk jaar groter. Dit jaar zullen ook veel katholieke gemeenschappen activiteiten organiseren in verband met het speciale Laudato Si’ jaar. Voor Vlaanderen en Nederland is een uitgebreid katern gemaakt met suggesties om als gemeenschap stil te staan bij de Scheppingsperiode. De Laudato Si’ werkgroep Nederland sluit zich aan bij de oproep van de Belgische kerkelijke organisatie Ecokerk om in deze periode een Laudato Si’ boom te planten. Een vrucht- of fruitboom symboliseert mooi de oproep om de vruchten van de aarde te delen. Bovendien duurt het enkele jaren voordat hij vrucht draagt. Ook dat is symbolisch: het vraagt soms wat geduld om resultaten te zien van onze inspanningen.

De stichting Corazon heeft een speciale actie lopen om fruitbomen die zijn gered van de versnipperaar aan te bieden. U kunt een boompje bestellen op corazon.nu/de-fruitbomenactie-2019-2020

PDF BestandAanbod voor liturgie, bezinning en actie Scheppingsperiode 2020.pdf

Vaticaan lanceert Jaar van Laudato Si’

Foto bij Vaticaan lanceert Jaar van Laudato Si’

Het Vaticaanse departement (‘dicasterie’) voor de bevordering van integrale ontwikkeling heeft een Bijzonder Laudato Si'-jaar afgekondigd. Deze start op zondag 24 mei 2020, precies 5 jaar nadat paus Franciscus zijn handtekening zette onder de gelijknamige encycliek. Die dringt zich meer en meer op als de evenknie en actualisering van Rerum Novarum, de baanbrekende sociale encycliek uit 1891,die na ruim 100 jaar nog telkens herdacht wordt op Hemelvaart.

De viering van het Laudato Si'-jaar gaat gepaard met allerlei initiatieven. Een belangrijke volgende stap na de Laudato Si-Week is de Periode van de schepping, van 1 september tot en met 4 oktober. In de herfst zal de Dicasterie diverse webinars organiseren, o.a. over onderwijs en duurzaamheid (15 oktober) en economie en duurzaamheid (21 november). Op 20-21 mei 2021 vindt een bijzondere Conferentie plaats ter afsluiting van het Laudato Si'-jaar met uitreiking van Laudato Si' Awards en lancering van een actieplatform. Dat actieplatform heeft de ambitie om een duurzame beweging vanuit de basis van de kerk te stimuleren: van gezinnen en scholen tot religieuze instituten en bisdommen.  

Bekijk het hele programma van het Laudato Si'-jaar (pdf, Engels).

Vijftig jaar Dag van de Aarde

De Dag van de Aarde (Earth Day) op 22 april is sinds 1970 een jaarlijkse feestdag waarop wereldwijd evenementen worden gehouden voor milieubehoud. De eerste Earth Day was een initiatief van de Amerikaanse senator Gaylord Nelson van de staat Wisconsin. Overal in de VS vonden die dag festiviteiten, demonstraties en teach ins plaats., waar naar schatting 20 miljoen Amerikanen aan deelnamen. Ook veel christelijke gemeenschappen namen deel. Andere landen namen het initiatief over. Earth Day heeft zo een enorme impuls gegeven aan het ontstaan van de moderne ecologische beweging. In 2009 werd 22 april op initiatief van de Boliviaanse president Evo Morales door de VN uitgeroepen tot Internationale Dag van Moeder Aarde. De resolutie spreekt van “de Aarde en haar ecosystemen ons thuis” en “harmonie met de natuur en de Aarde” als opgave voor de mensheid. Paus Franciscus sprak in een speciale boodschap voor de 50Dag van de Aarde over  "een gelegenheid om ons besluit te versterken ons te blijven inzetten voor ons gemeenschappelijk huis en voor kwetsbare medemensen.” 

Foto bij Vijftig jaar Dag van de Aarde

“Nu is de tijd om te onderscheiden wat belangrijk is”

Vrijdagavond 27 maart zal veel katholieken in het geheugen gegrift blijven. Paus Franciscus gaf vanaf een regenachtig en bijna geheel leeg Sint Pietersplein een speciale Urbi et Orbi-zegen. In zijn toespraak verwees hij naar een passage in het evangelie van Marcus, waarin Jezus en zijn leerlingen tijdens een hevige storm een boottocht maken over het Meer van Galilea. Een toepasselijk beeld voor de coronacrisis waarin we ons nu bevinden. "We moeten ons realiseren ons dat we allemaal in hetzelfde schuitje zitten, zwak en gedesoriënteerd; we zijn geroepen om samen te roeien", zei de paus. Weer klonk in zijn boodschap door hoe belangrijk het is keuzes te maken vanuit onderlinge verbondenheid: “Het is tijd om te kiezen voor wat belangrijk is, om te onderscheiden wat nodig is en wat niet. Het is tijd om de koers van het leven te verleggen naar U, Heer, en naar de anderen. […] De Heer nodigt ons uit om te midden van de storm, solidariteit en hoop te wekken om zo stevigheid, steun en betekenis te geven aan deze uren waarin alles schipbreuk lijkt te hebben geleden.” De gehele tekst van de toespraak vind u hier.

Pagina 4 van 18. Eerste pagina 23456 Laatste Pagina.

© 2016 - 2021 - Laudato Si' | Website: voorloper.com | Foto's

Deze website maakt gebruik van cookies. Door deze melding weg te klikken of gebruik te blijven maken van de website geef je toestemming voor het gebruik van cookies.

akkoord