Laudato Si'

De zorg voor ons gemeenschappelijk huis

LAUDATO SI’

In de encycliek Laudato Si'  roept paus Franciscus 'alle mensen van goede wil' op om met respect en eerbied om te gaan met de Aarde en de armen. De ommekeer waartoe de paus oproept is ingrijpend: economie, politiek, maatschappij, ja ook de kerk, moeten gericht zijn op het behoud van de schepping, op het verbeteren van de levensomstandigheden van de zwaksten en op het welzijn van de generaties die na ons komen.

U vindt op deze site werkmateriaal, achtergrondartikelen en informatie over activiteiten rond de encycliek.

Kerken en landelijke organisaties slaan handen ineen voor het klimaat

Foto bij Kerken en landelijke organisaties slaan handen ineen voor het klimaat

De groep ‘klimaatpelgrims’ die van 30 september tot 11 oktober door Nederland liep, heeft op 10 oktober uit handen van René de Reuver, scriba van de PKN, en mgr. Gerard de Korte ruim 2100 handtekeningen ontvangen die kerken de afgelopen weken hebben verzameld. De groep ging in augustus van start in Polen en hoopt eind oktober aan de vooravond van de klimaattop in Glasgow aan te komen. De handtekeningen worden in Glasgow aan regeringsleiders van de VN-Klimaattop overhandigd.
Groene Kerken en Vastenactie hebben het Nederlandse gedeelte van de tocht georganiseerd. Nog voor de zomer hebben zij tientallen kerken op de route bereid gevonden de klimaatpelgrims onderdak te bieden. Op lokaal niveau hebben kerken de ontvangst georganiseerd, lokale media ingeschakeld, speciale klimaatdiensten voorbereid en lokale bestuurders betrokken. De voorzitter van de Graankorrelparochie in Amsterdam mailde: “Met een traan in de ogen kijk ik terug op een zeer mooie samenwerking. De vele vrijwilligers die zelf zagen wat er moest gebeuren, de mooie eucharistieviering, de ontvangst van de daglopers op het kerkplein, de zegen en het lied. Ik hoop dat ook inhoudelijk bij iedereen een vlammetje is aangewakkerd om binnen onze eigen kring te bedenken hoe wij concrete stappen kunnen ondernemen om de klimaatverandering te beperken. Laten wij tijdens de top in Glasgow bidden voor een positieve uitkomst, en denken aan de contacten met de pelgrims die wij  maar een halve dag hebben meegemaakt en welke vreugde ons dat heeft gebracht.” 

Oecumenische oproep tot ecologische bekering

Foto bij Oecumenische oproep tot ecologische bekering

Paus Franciscus, de Anglicaanse aartsbisschop Justin Welby en de oosters-orthodoxe patriarch Bartholomeus hebben 7 september een oproep aan wereldleiders gedaan om het klimaat te redden. Voor het eerst in de geschiedenis trekken zij samen naar buiten met een gezamenlijke boodschap. Zij richten zich daarbij op de wereldleiders die van 1-12 november deelnemen aan de Klimaattop in Glasgow. In hun verklaring schrijven zij dat verlies van biodiversiteit, aantasting van het milieu en klimaatverandering onvermijdelijke gevolgen van ons handelen zijn “aangezien we meer van de bronnen van de aarde hebben gebruikt dan die kan verdragen.” Ze roepen op tot een ommekeer, “waarbij we niet alleen denken aan onmiddellijk belang en winst, maar ook aan toekomstige belangen”, aldus de verklaring. Gezamenlijk beloven ze “te bidden voor onze leiders die in Glasgow zullen samenkomen om te beslissen over de toekomst van onze planeet en haar mensen.”

Klimaatpelgrimage naar COP26

Foto bij Klimaatpelgrimage naar COP26

Van 30 september tot 11 oktober loopt een internationale groep van 30 Klimaatpelgrims onder het motto ‘Gewoon gaan!’ door Nederland. Zij zijn in augustus vertrokken vanuit Polen en zijn op weg naar de 26e Wereld klimaatconferentie in Glasgow (1-12 november). Onderweg vragen ze aandacht voor het klimaat. Kerken in Nederland zullen hen onderweg gastvrijheid verlenen. Zij vragen daarmee ook aandacht voor klimaatverandering en onze rol daarin. De pelgrimstocht wordt in Nederland georganiseerd door GroeneKerken en Vastenactie. Iedereen kan een etappe meelopen met de pelgrims. Meld je hiervoor aan via deze link. Ook kan men de klimaatpetitie ondertekenen die de pelgrims in Glasgow zullen overhandigen. Op 10 oktober kun je meedoen met een landelijke Klimaatmars van Amsterdam Zuidoost naar Hoofddorp. Bij deze etappe kunnen er maximaal 300 personen deelnemen. Ook hiervoor kun je je aanmelden via de Groene Kerkenactie.

Pagina 1 van 21. 123 Laatste Pagina.

© 2016 - 2021 - Laudato Si' | Website: voorloper.com | Foto's

Deze website maakt gebruik van cookies. Door deze melding weg te klikken of gebruik te blijven maken van de website geef je toestemming voor het gebruik van cookies.

akkoord